Comisia americana de Reglementare Nucleara a anuntat ca nivelul radiatiilor in zona centralelor nucleare afectate de cutremurul din Japonia este foarte ridicat si ca acesta ar putea fi letal pentru echipele de salvare, relateaza Reuters.

"Noi credem ca in jurul reactorului exista un nivel ridicat de radiatii", a declarat Grigore Jaczko, seful Comisiei de reglementare nucleara. "Ar fi foarte dificil pentru echipele de salvare sa se apropie de reactoare. Nivelul radiatiilor de acolo ar putea fi "in doze letale" si ar putea actiona intr-o perioada foarte scurta de timp".

Bazinul de stocare al reactorului 4 al centralei nucleare Fukushima nu mai contine apa, ceea ce are ca efect niveluri "extrem de ridicate" ale radiatiilor, a mai declarat presedintele NRC.

"In plus fata de cele trei reactoare care erau in functiune in momentul incidentului, cel de-al patrulea reactor constituie, de asemenea, de acum, un motiv de ingrijorare. Acest reactor nu era in functiune in momentul cutremurului", a declarat presedintele NRC, Gregore Jaczko.

"Credem ca a fost o explozie provocata de acumularea de hidrogen la nivelul acestui reactor", a explicat el.

"Credem ca incinta de securitate secundara a fost distrusa, ca nu mai exista apa in bazinul de stocare a combustibilului folosit si ca nivelul radiatiilor este extrem de ridicat, ceea ce ar putea pune in pericol operatiunile, desfasurate la fata locului pentru evitarea unei catastrofe", a adaugat Jaczko.