Un contractor CIA care a impuscat mortal doi pakistanezi a fost eliberat miercuri din inchisoare dupa ce familiile victimelor au primit compensatii de 1.4 milioane de dolari, transmite CNN, citand un avocat ce a lucrat la acest caz. Raymond Davis a parasit deja Pakistanul, insa nu se cunoaste destinatia sa.

Raymond Davis (centru), in ianuarie 2011Foto: Agerpres

Un inalt oficial guvernamental pakistanez a declarat ca familiile victimelor "l-au iertat" pe american. Autoritatile din SUA au insistat ca eliberarea lui Davis a fost o decizie luata de catre pakistanezi, refuzand sa comenteze informatia potrivit careia contractorul CIA este liber deoarece s-au platit cele 1.4 milioane de dolari, asa-numitii "blood money".

Davis a fost inchis in ianuarie, intr-un caz care a tensionat relatiile dintre Statele Unite si Pakistan. El a fost arestat pentru ca a ucis doi tineri motociclisti pakistanezi in 27 ianuarie, la Lahore. Oficialii americani au cerut in repetate randuri eliberarea sa din arest, afirmand ca Davis are imunitate diplomatica.

Miercuri, ministrul Justitiei din Punjab, Rana Sanaullah, a declarat initial ca familiile victimelor nu vor sa depuna plangeri impotriva lui Davis, pentru ca, ulterior, sa anunte ca americanul "este liber sa plece".

Declaratia ministrului a venit la cateva ore dupa ce Davis a fost pus sub acuzare pentru crima.

Dupa plata celor 1.4 milioane de dolari, Davis a aparut in fata tribunalului si a fost achitat, in conformitate cu practica islamica a diyat-ului (sau a compensatiei).

Davis a fost totusi amendat cu 250 de dolari pentru detinerea ilegala a unei arme de foc.

Raymond Davis a sustinut in fata anchetatorilor ca, la 27 ianuarie, a fost atacat de doi barbati in timp ce conducea printr-un cartier aglomerat din Lahore. El i-a impuscat mortal pe cei doi. O a treia persoana a murit in urma incidentului, dupa ce a fost lovita de o masina a Ambasadei americane care a venit in ajutorul lui Davis.

Oficialii americani au spus initial ca Davis este diplomat american, insa ulterior au indicat ca el este un contractor CIA.