Oficialii japonezi sunt ingrijorati in legatura cu starea unui bazin de stocare a combustibilului nuclear uzat, de la un reactor afectat de cutremurul si tsunamiul de vinerea trecuta, a afirmat miercuri Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA), preluata de Reuters.

"Autoritatile japoneze au relatat ca sunt ingrijorate de conditia bazinului in care se afla combustibil uzat, la reactoarele 3 si 4 de la Fukushima Daiichi", a spus IAEA.

Agentia ONU a precizat ca ministrul japonez al Apararii a anuntat ca elicopterele urmeaza sa arunce apa peste Unitatea 3. De asemenea, oficialii se pregatesc sa stropeasca cu apa reactorul 4, de la nivelul solului, acelasi lucru urmand sa se intample si la reactorul 3.

"Unele resturi aflate pe sol, provenite de la explozia produsa la 14 martie la Unitatea 3, trebuie sa fie inlaturate inainte de a putea incepe stropirea cu apa", a precizat IAEA.

Reactorul 4 era oprit in momentul producerii cutremurului de vineri, pentru mentenanta, dar continea bare de combustibil radioactiv care prezinta pericol daca raman fara apa.

Aceste bare se aflau intr-un bazin special de racire, situat in incinta anvelopei, deasupra miezului reactorului.

Seful IAEA, Yukiya Amano, a declarat ca evenimentele care au loc la centrala Fukushima sunt "foarte serioase". El urmeaza sa mearga joi in Japonia, pentru a afla mai multe informatii despre centrala nucleara de la autoritatile locale.