Tot mai multi cetateni bulgari cumpara, in ultimele zile, pastile de iodura de potasiu, medicament ce previne absorbirea iodului radioactiv in organism si este considerat eficient in prevenirea cancerului tiroidian, anunta Novinite.com. Ministrul bulgar al Sanatatii, Stefan Konstantinov, da insa asigurari ca nu exista motive de ingrijorare pentru populatie: "Cetatenii bulgari care isi fac griji pentru sanatatea lor dupa evenimentele petrecute in Japonia ar trebui sa repete lectiile de geografie si sa vada unde este situata aceasta tara pe harta. In acest fel isi vor da seama ca nu exista niciun motiv de ingrijorare".

"Nu este nevoie sa consumati iodura de potasiu. Japonia este departe, in Bulgaria nu sunt radiatii, este pur si simplu un scenariu imposibil", a adaugat oficialul bulgar.

Iodura de potasiu este utilizata pentru a satura glanda tiroida si a o impiedica sa mai retina iodul contaminat din atmosfera.

Expertii bulgari au dat si ei asigurari populatiei ca nu exista motive de ingrijorare in legatura cu incidentele de la centrala nucleara Fukushima din Japonia, iar temerile legate de acest subiect sunt "absurde".