Materialele radioactive aruncate in aer de exploziile care au avut loc la Centrala Fukushima din Japonia pot contamina resursele de hrana si de apa, cei mai afectati urmand a fi copiii, transmite Reuters. Expertii spun ca orice expunere la materiale radioactive poate provoca diferite tipuri de cancer, insa este nevoie de masuratori mai precise in zonele afectate din Japonia pentru o evaluare adecvata a riscurilor.

"Exploziile ar putea expune populatia la radiatii pe termen lung, care pot creste riscul de cancer. Copiii si fetusii sunt deosebit vulnerabili. Pentru unele persoane chiar si o cantitate mica de radiatii poate creste riscul de cancer. Cu cat radiatiile sunt mai mari cu atat riscul de cancer creste", a declarat Lam Ching-wan de la Universitatea din Hong Kong.

Materialele radioactive sunt purtate de particulele de apa din aer si pot fi inhalate sau pot ajunge pe sol sau in apa marii, contaminad astfel culturile, viata marina si apa potabila. Vacile de lapte sunt printre cele mai vulnerabile animale, daca acestea pasc iarba expusa la radiatii, in conditiile in care laptele este un aliment consumat in cantitati destul de mari de catre copii.

"Vacile sunt ca apiratoarele, colectand particulele radioactive de pe o suprafata mare de pasune, iar aceste particule sunt concentrate foarte usor si trec in lapte", a declarat un expert care a tratat victimele exploziei bombei atomice de la Hiroshima.

"Acest lucru s-a intamplat si la Cernobil si, din pacate, informatiile cu privire la acest risc nu au fost furnizate parintilor", a mai spus el.

Expertii mai arata ca radiatiile sunt periculoase deoarece pot provoca modificari sau mutatii ale ADN-ului. In timp, corpul uman poate "repara" modificarile produse ADN-ului, insa o persoana este in siguranta doar daca procesul de reparare are loc mai repede decat timpul necesar multiplicarii materialului ADN-ul deteriorat.

Majoritatea expertilor sunt de acord ca copiii cei mai expuse riscului, deoarece celulele lor se divid intr-un ritm mai rapid decat in cazul adultilor.

UPDATE: Contactati de HotNews.ro, reprezentantii restaurantului japonez de la hotelul Howard Johnson Bucuresti au declarat ca nu exista nici un risc pentru clienti, toate produsele fiind de origine locala sau europeana. Si reprezentantii lantului Sushi-Ko din Bucuresti au confirmat ca nu folosesc ingrediente japoneze, deci riscul de contaminare radioactiva pentru clientii romani este zero.