Riscul nuclear este "extrem de ridicat" in Japonia, care se confrunta cu incidente grave la mai multe reactoare nucleare, a declarat marti seful diplomatiei franceze, Alain Juppe, dupa o discutie cu omologul sau nipon, in marja reuniunii G8 de la Paris.

"Situatia este extrem de grava. Am avut ieri seara la Paris o intrevedere cu ministrul japonez (al Afacerilor externe, Takeaki Matsumoto), care ne-a prezentat toate informatiile de care dispune. Riscul este deci extrem de ridicat", a declarat Juppe, la radio Europe 1, preluat de AFP.

"Este ingrijorat, normal", a adaugat ministrul francez, care a reamintit ca "Agentia internationala pentru energia atomica (AIEA) este mobilizata, ca si toti expertii francezi".

Alain Juppe a salutat "sangele rece al poporului japonez intr-o incercare ingrozitoare".

Secretarul american de Stat Hillary Clinton s-a intalnit marti dimineata cu omologul sau japonez si si-a exprimat "solidaritatea cu guvernul si cu poporul japonez".

"Japonia a fost intotdeauna un donator generos in timpul catastrofelor, in toata lumea. Astazi, suntem impreuna pentru a ne oferi sprijinul Japoniei", a declarat ea.

La randul sau, Takeaki Matsumoto a salutat mobilizarea internationala, afirmand ca tara sa a "primit deja foarte mult ajutor din partea comunitatii internationale".

Intrebat despre opozitia ecologista din Franta, care denunta riscurile mari intr-o tara care are 58 de reactoare in 19 centrale, Alain Juppe a estimat ca o dezbatere este necesara, facand totodata un apel la responsabilitate.

"Este necesara o dezbatere, sigur, asupra sigurantei nucleare. Trebuie sa actionam cu rigoare maxima, dar a spune ca Franta va renunta la energia nucleara ar insemna sa mintim. In urmatorii 20 sau 30 de ani, nu vom renunta complet la energia nucleara", a afirmat el.

"Trebuie sa majoram capacitatile de energie regenerabila. Este ceea ce facem cu un mare program destinat energiei eoliene off-shore, in mare, cu energia fotovoltaica (...) Dar energiile regenerabile vor asigura maxim 20% din necesitati in anii urmatori", a subliniat el.