Acuratetea informatiilor oficiale pe seama accidentului nuclear de la Fukushima este pusa sub semnul intrebarii de experti nucleari, potrivit The Guardian. Acestia arata ca, in prezent, autoritatile de la Tokyo par sa ascunda informatiile reale despre accidentul de la Fukushima, la fel cum s-a intamplat si in cazul altor accidente nucleare, precum catastrofa de la Cernobil.

Intr-un articol publicat online inainte de seria de explozii si incendii ce au afectat, luni seara si marti dimineata, centrala Fukushima, ziarul britanic il citeaza pe un expert nuclear independent, John Large, care a lucrat pentru guvernul britanic si care trebuie sa intocmeasca, in prezent, un raport pentru Greenpeace International. Large arata ca ii este imposibil sa obtina documente privind radiatiile radioactive. "Actiunile guvernului japonez sunt total contrare declaratiilor sale", spunand ca nu sunt radiatii, dar evacuand 180.000 de oameni, afirma Large.

Despre scaparile de radiatii, Large arata ca "pentru moment este imposibil sa spunem (ce se intampla - n.r.). Este la fel ca in cazul Cernobil, unde s-a spus ca exista o mica problema, iar adevaratele proportii ale catastrofei au putut fi aflate mai tarziu".

The Guardian citeaza si un document din seria Wikileaks, facut public saptamana aceasta, din care reiese ca un deputat japonez, Taro Kono, le spunea in 2008 unor diplomati americani ca ministerul de profil din Japonia "ascunde accidente nucleare si evida sa dea informatii concrete despre costurile si problemele reale asociate industriei nucleare".

Publicatia britanica trece in revista, pe scurt, cateva cazuri in care autoritatile de la Tokyo si companiile nucleare au ascuns informatii: in 1995, relatarile privind un incident la un reactor japonez au fost blocate, iar in 2002 presedintele si patru directori ai companiei Tepco, ce opereaza centrala Fukushima, au demisionat in urma unor relatari privind falsificarea rapoartelor privind securitatea.