Focul care a izbucnit marti, la reactorul 4 al centralei nucleare de la Fukushima, pe coasta de nord-est a Japoniei, a fost stins, a anuntat operatorul centralei, compania nipona TEPCO, citata de Reuters.

Cele patru reactoare la centralei Fukushima 1. In imagine se vad clar daunele provocate de exploziiFoto: Reuters

Anterior, AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica) anuntase ca focul a lovit un bazin de stocare a combustibilului nuclear uzat.

Vezi transmisia live in limba engleza a televiziunii publice japonez, NHK:

.

UPDATE 15 (18,15) Agentia Intenationala pentru Energia Atomica (AIEA) estimeaza ca incinta de izolare a reactorului 2 a centralei nucleare de la Fukushima Nr.1 din Japonia ar putea sa fi fost afectata de o explozie, relateaza AFP.

"Dupa exploziile din reactoarele 1 si 3, incintele principale de izolare au ramas intacte, potrivit informatiilor disponibile. Totusi, explozia care s-a produs (...) in reactorul 2 al centralei Fukushima Daiichi ar putea sa fi afectat integritatea incintei de izolare", a anuntat agentia, intr-un comunicat.

Incinta de izolare - anvelopa - care inconjoara miezul reactorului este destinata sa-l protejeze si sa-l izoleze de mediul inconjurator, pentru a evita orice contaminare radioactiva.

UPDATE 14 (17.55) Autoritatile japoneze au anuntat AIEA ca centrala nucleara de la Hamaoka continua sa "functioneze in siguranta", in urma noului cutremur produs marti seara la sud-vest de Tokyo.

Centrala Hamaoka se afla la circa 100 de kilometri de epicentrul noului seism, de 6 grade, produs in jurul in jurul orei 15.30 (ora Romaniei) in estul insulei Honshu.

UPDATE 13 (17.00) Marina americana a declarat ca anumite nave de razboi care ajung in Japonia se vor repozitiona pe coasta de vest a Honshu, in loc sa se indrepte spre coasta de est, din cauza "pericolelor radiologice si de navigatie".

UPDATE 12 (16,50) Agentia Internationala pentru Energie Atomica a declarat ca toate unitatile centralelor Fukushima 2, Onagawa si Tokai sunt intr-o stare "sigura si stabila".. Problemele mari sint la Fukushima 1.

UPDATE 11 (16.00) Un puternic cutremur cu magnitudinea de 6s-a produs marti seara la sud-vest de Tokyo, unde imobilele s-au cutremurat, anunta AFP.

Epicentrul s-a situat in prefectura Shizuka, la 120 km sud-vest de capitala, in proximitatea muntelui Fuji. Epicentrul a avut o adancime de doar 10 km.

UPDATE 10 (15.36) Experti citati de Reuters anunta ca gravidele si copiii sint cei mai expusi la pericolul de cancer in urma iradierii

UPDATE 9 (15.15) Cel mai recent bilant al politiei: 3.373 morti, 6.746 disparuti si 1.897 raniti.

UPDATE 8 (15.05): Nivelul radioactivitatii scade la Fukushima - Reuters, citind AIEA.

UPDATE 7 (14.55): Seful Agentiei Nucleare din Franta a declarat pentru AFP ca accidentul nuclear de la Fukushima a atins nivelul 6 de gravitate (accidentul de la Cernobil a avut nivelul 7)

UPDATE 6 Un bazin de stocare a combustibilului uzat ar putea sa fiarba, iar nivelul apei este in scadere, a anuntat agentia Kyodo, care citeaza un oficial al operatorului centraleiTokyo Electric Power Co.

UPDATE 5: Nivelul radioactivitatii a scazut la centrala nucleara de la Fukushima (nord-estul Japoniei), unde mai multe reactoare au suferit avarii succesive in urma seismului de 9 pe scara Richter din 11 martie, declara marti un purtator de cuvant al guvernului in cadrul unei conferinte de presa.

UPDATE 4: Potrivit AIEA, emisii de pana la 400 de millisievert (mSv) pe ora, unitatea de masura pentru dozele de radiatii care ajung in organism, au fost raportate la centrala nucleara de la Fukushima. Nivelul de emisii care nu afecteaza organismul poate fi de maxim 1 mSv pe an.

UPDATE 3: Potrivit BBC, oamenii sunt extrem de ingrijorati dupa ce guvernul a admis ca sanatatea lor poate fi afectata de nivelul periculos la radioactivitatii din atmosfera.

UPDATE 2: Agentia Internationala pentru energie atomica (AIEA) a confirmat ca, in urma incendiului de la reactorul 4de la Fukushima 1 sunt scapari radioactive in atmosfera.

TEPCO (Tokyo Electric Power), a solicitat ajutorul fortelor militare japoneze si armatei SUA sa stinga focul, care a izbucnit dupa o explozie la reactorul 4. Aceasta explozie ar fi putut fi cauzata de hidrogen, potrivit AIEA.

UPDATE 1: Philip White, de la Centrul de Informare Nucleara din Tokyo, a povestit la BBC despre curajul a 50 de muncitori care au ramas in centrala nucleara, spunand ca acestia isi risca viata prin expunerea la doze foarte mari de radiatii.

El a adaugat ca lipsa de bunavointa a autoritatilor de a asculta sfaturile despre pericolele de cutremure si tsunami a dus la aceasta situatie, si ca acestea ar trebui sa ia in serios criticile bine intemeiate care li se aduc.

Nivelul de radiatii a crescut semnificativ in zona reactorului de la Fukushima. Autoritatile au facut apel pentru evacuarea populatiei pe o zona de 30 de km in jurul centralei nucleare. Nivelul de radioactivitate din jurul reactoarelor este periculos pentru sanatate, spun autoritatile.