Marina indiana a capturat 61 de pirati somalezi si a salvat 13 marinari de pe un vas de pescuit capturat, dupa un schimb de focuri care a avut loc in Marea Arabiei la sfarsitul saptamanii trecute, au anuntat oficiali de la New Delhi, citati de CNN.

Marina indiana a declarat ca piratii au capturat nava mozambicana Vega 5 in decembrie, iar de atunci o foloseau ca "nava mama" pentru operatiunile de piraterie.

Vineri, pilotii unui avion indian au observat nava de pescuit in Marea Arabiei, dupa ce piratii care se aflau la bordul Vega 5 au incercat sa captureze un alt vapor.

Dupa un schimb de focuri intre pirati si militarii indieni de pe vasele de razboi trimise in zona, marina indiana a capturat 61 de pirati inarmati, despre care se crede ca sunt somalezi.

"Nava Vega 5 a reprezentat un risc pentru industria maritima internationala in ultimele patru luni, de aici punandu-se la cale numeroase atacuri", a precizat marina indiana.

Oficialii militari de la New Delhi au laudat operatiunea desfasurata departe de tarmurile Indiei, despre care au spus ca este cea mai importanta reusita anti-piraterie realizata de fortele indiene.

La inceputul acestui an, fortele navale indiene au capturat 43 de pirati in doua incidente separate produse in Marea Arabiei.

Centrul de raportare a pirateriei din cadrul Biroului Maritim International de la Kuala Lumpur, care monitorizeaza atacurile piratilor, precizeaza ca de la inceputul acestui an si pana la 28 februarie, in intreaga lume au avut loc 87 de atacuri ale piratilor, care au capturat 13 ambarcatiuni.

In regiunea Somaliei s-au produs 61 de atacuri, soldate cu capturarea a 13 ambarcatiuni. 243 de persoane au fost luate ostatice, sapte persoane fiind ucise de rapitori.

Piratii somalezi detin in prezent 33 de vase capturate, cu un total de 711 ostatici.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro in august 2009, Daniel Sekulich, un ziarist canadian care urmareste de ani de zile fenomenul pirateriei globale, a declarat ca "bandele de pirati somalezi au creat, fara indoiala, un model de afaceri. Acesta a evoluat de-a lungul deceniilor de la mici gasti ce navigau pe mare in barci de pescari pana la grupuri mari, capabile sa captureze un super-petrolier. Pentru a putea face asta, aceste bande si-au accelerat si rafinat operatiunile si au incheiat aliante cu sefi militari de pe uscat. Nicio banda de pirati somalezi nu poate actiona fara aprobarea "lorzilor razboinici" de pe uscat care controleaza regiunile de unde pleaca piratii. Aceasta inseamana ca sefii militari de pe tarm trebuie sa primeasca o parte din orice recompensa primita de pe urma deturnarilor de nave. Asa incat, pirateria este precum o corporatie in care sefii urmaresc profitul continuu de pe urma activitatilor pirateresti. Pirateria va continua atata vreme cat se pot face bani de pe urma ei".