O consecinta a problemelor aparute la centrala nucleara de la Fukushima va fi ca Japonia isi va revizui "fara indoiala" strategia nucleara, declara pentru BBC Antony Froggart, cercetator la Chatham House.

"Impactul se va resimti pe diferite niveluri. La nivel politic si public oamenii vor reconsidera daca li se pare sau nu potrivit sa locuiasca in apropierea unor uzine nucleare. Dar cred ca, probabil, cel mai important aspect este cel economic. Ceea ce este cel mai probabil sa se intample, odata ce lucrurile vor fi din nou sub control, este o revizuire sistematica a normelor de siguranta a reactoarelor din Japonia tinand cont de activitatile seismice. Si acest lucru este de natura sa conduca la cerinte care vor avea un impact economic, atat in ceea ce priveste reactoarele aflate in prezent in constructie cat si a celor care sunt in functiune. Acest lucru ar putea inclina balanta de la energia nucleara in favoarea unor alternative din motive pur economice", a declarat el pentru BBC.

Chatham House, Institutul Regal de Relatii Internationale, este o organizatie internationala independenta din Regatul Unit care are drept scop analizarea, cercetarea si promovarea de solutii la problemele internationale de interes major, atat la nivel regional cat si global.

Ministrul austriac al Mediului, Nikolaus Berlakovich, si-a reinnoit luni solicitarea de a institui teste de rezistenta a centralelor nucleare din Europa, in contextul in care Japonia se confrunta cu riscul unui incident nuclear dupa cutremurul de vineri. Si premierul indian, Manmohan Singh, a ordonat luni ca securitatea tuturor recatoarelor nucleare sa fie verificata.

De asemenea, Elvetia a suspendat luni proiectele de reinnoire a centralelor nucleare, pe fondul cresterii ingrijorarii legate de centralele japoneze afectate de cutremur, relateaza AFP.

Cancelarul Angela Merkel urmeaza sa anunte ca renunta la decizia ei de anul trecut de a prelungi durata de viata a centralelor nucleare, potrivit site-ul Focus, citat de Reuters.