Autoritatile ruse au anuntat, luni dimineata, ca nivelul radioactivitatii inregistrate in Extremul orient rus se incadreaza in limite normale si nu exista niciun motiv pentru ca localnicii sa fie evacuati, dupa cea de-a doua explozie produsa la centrala nucleara de la Fukushima (nord-estul Japoniei), potrivit AFP.

"Luni dimineata, nivelul radioactivitatii in extremul orient rus este in conformitate cu normele", a declarat Guennadi Onichtchenko, seful Serviciilor sanitare din Rusia, citat de Interfax.

Premierul rus Vladimir Putin ceruse sambata atentie sporita si pregatirea de masuri de securitate de urgenta pentru Extremul orient rus, in urma primului incident inregistrat la centrala nucleara japoneza.

Doua explozii s-au produs luni dimineata la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, dupa ce sambata, si reactorul numarul 1 al aceleiasi centrale (situate la 250 de kilometri de Tokyo) fusese afectat de o explozie. Autoritatile japoneze au anuntat ca miezul reactoarelor nu a fost afectat de explozii.

Incidentul de la centrala nucleara Fukushima a fost evaluat la nivelul 4 pe o scara de la 0 la 7 a evenimentelor nucleare, fata de cel de la Cernobil, din 1986, evaluat la nivelul 7.