Unnou cutremurcumagnitudinea de 6.2potrivitInstitutuluiamericandeGeofizica(USGS)s-a produs inJaponia, luni,la scurt timpdupa ora 10:00,ora locala,la mai putinde treizile de laseismul de 8.9, informeaza AFP.Epicentrulacestuinou cutremurputernicresimtitinTokyoeste situatla18 km sub Pacific, la 150 kmnord-estde Tokyo.

Momentul exploziei de la centrala nucleara FukushimaFoto: Reuters

Update 10: Agentia nipona Jiji News, citata de Reuters, anunta ca nivelul apei care are rolul de a raci reactorul a scazut atat de mult la reactorul numarul 2 al centralei de la Fukushima incat barele de uraniu din interiorul reactorului ar fi partial expuse.

Update 9Nivelul radioactivitatii la centrala nucleara Onagawa din Japonia a revenit la normal, dupa decretarea duminica a starii de urgenta, a anuntat Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

Update 8 Reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima (nord-estul Japoniei) - unde s-au produs, luni, doua explozii, nu au afectat reactorul propriu-zis, ci au avariat doar acoperisul carcasei - au anuntat autoritatile nipone, citate de France Presse. Cele sapte persoane date disparute au fost gasite, iar sase dintre ele sunt ranite, transmite agentia Jiji, precizand ca in total au fost ranite noua persoane. Anterior, se anuntase ca 3 muncitori au fost raniti.

Agentia nipona pentru siguranta nucleara a explicat ca exploziile au fost provocate de acumularea de hidrogen. Pe de alta parte, un purtator de cuvant al Executivului a declarat ca nu exista risc de contaminare, iar posibilitatea unei scurgeri radioactive este slaba.

Update 7 Bilantulvictimelor este in crestere. Aproximativ 2000 de cadavre au fost gasite, luni, pe doua plaje din Miyagi, una dintre zonele cele mai afectate.

Update 6 Alerta de tsunami a fost ridicata de autoritatile nipone, citate de AFP.

Update 5 Camera decontrol a reactorului 3e "intacta", informeaza Kyodo News, care anunta ca aproximativ500de persoane, pe o raza de 20de km dereactor vor fi evacuate.

Update 4 Posibilitateadescurgeriradioactive semnificativeeste"slaba", dupaexploziiledehidrogencare a avutloc la reactorul3 de laFukushima(Nord-Est),a declaratpurtatorul de cuvant alguvernuluijaponez,YukioEdano.

Update 3 Nivelulmariiascazutcucincimetri,confirmandsosireaunui tsunami, potrivit televiziunii NHK, citata de AFP.

Update 2 Douaexplozii de hidrogen au avut locluni lareactorul3a centralei nucleare de laFukushima1, potrivit operatorului TokyoElectricPower(TEPCO), citat de AFP.

Update 1 Autoritatile nipone au emis o alerta de tsunami pentru aceeasi regiune devastata de cutremurul masiv de vineri, potrivit Reuters. Oficialii sustin ca valurile ar putea avea o inaltime de trei metri si au emis o alerta pentru coasta de nord-est a tarii, puternic lovita de seismul de vineri, potrivit agentiei de stiri Kyodo.

Nivelul de radiatii de la centrala nucleara Fukushima 1 a depasit din nou limita legala, informeaza agentia Kyodo News. Premierul japonez a declarat ca situatia de la centrala nucleara ramane, in continuare ingrijoratoare, insa "autoritatile fac tot posibilul pentru a preveni inrautatirea ei".

Sistemul de racire al centralei, situata 240 km nord de Tokyo, a fost afectata de cutremurul masiv de vineri si tsunami, fortand operatorul sa elibereze abur radioactiv, pentru a reduce presiunea din interiorul reactorului. Nivelul radiatiilor nu se cunoaste exactat, a spus un purtator de cuvant TEPCO, operatorul centralei, citat de Reuters.

Risc de aparitie a unor replici seismice cu magnitudine de 7 pana miercuri

Agentia meteorologica japoneza a avertizat duminica asupra existentei unui risc ridicat de aparitie a unor replici seismice cu magnitudine de 7 pana miercuri dimineata, evaluand aceasta probabilitate la 70%, relateaza AFP. "Exista un risc 70% sa apara o replica de magnitudine 7 sau peste" in urmatoarele trei zile, pana in data de 16 martie dimineata, a declarat directorul de previziuni seismice al Agentiei, Takashi Yokota. Dupa aceasta data, probabilitatea se reduce gradual, la 50% in perioada 16 - 18 martie.

Cutremurul devastator de 8,9 a fost urmat pana in prezent de nenumarate replici cu magnitudini cuprinse intre 2 si aproape 7. Agentia meteorologica japoneza, care anuntase initial o magnitudine de 8,8, a precizat astazi ca seismul a avut 9,0 grade.

Chiar si pentru Japonia, care se confrunta regulat cu cutremure, inclusiv cu seisme de magnitudine 7 aproape in fiecare an, fenomenul de vineri a avut o amploare fara precedent. Arhipelagul este situat pe 'Centura de Foc' a Pacificului, iar in urma cutremurului falia a fost fisurata pe o lungime de aproximativ 500 km.

O astfel de ruptura antreneaza o alunecare a placii submarine de pana la 10 metri, chiar mai mult in unele locuri, deplasand o cantitate enorma de apa, care a declansat valurile tsunami ce au urmat seismului.

Bilant cutremur Japonia: Peste 1.500 de decese confirmate, 46.000 de cladiri afectate si 310.000 de persoane evacuate din nord-estul tarii

Guvernul japonez estimeaza ca peste 46.000 de case si cladiri au fost avariate de cutremurul devastator si tsunamiul, care au zguduit nord-estul Japoniei, vineri, potrivit NKH. Numarul total de decese confirmate a ajuns la 1.596. Numarul de persoane disparute de la domiciliu depaseste 10.000.