Banca Japoniei va injecta pe piata nipona, luni 183 de miliarde de dolari, dupa ce anterior anuntase lichiditati in valoare de 85.8 miliarde dolari (7000 miliarde de yeni), pentru a garanta stabilitatea pietelor si o lichiditate adecvata, informeaza agentia Kyodo News.

Masura luata pentru a ajuta institutiile sa imprumute capital pe termen scurt a venit dupa ce guvernatorul bancii centrale, Masaaki Shirakawa a declarat, duminica ca va oferi lichiditati ample sistemulului bancar al natiunii nipone.

Indicele principal al bursei japoneze, Nikkei, a scazut cu peste 5% luni dimineata, la 20 minute de la deschidere, semnal al preocuparii de pe piete, in urma seismului devastator urmat de un tsunami de vineri, potrivit Reuters.

Ministrul FinantelorYoshihikoNoda, a declarat luni, ca guvernuljaponezvaurmari indeaproape "evolutiilede pe pietelefinanciare,avand in vedereimpactul negativ al seismuluidevastatorde vineriasupraeconomieinatiunii".

Banca Japoniei a anuntat ca a virat 55 de miliarde de yeni pentru 13 institutii financiare din nord-estul Japoniei, zona puternic afectata de cutremur. Masura a fost luata pentru a asigura fonduri suficiente necesare onorarii retragerilor de depozite, relateaza Reuters.

Banca centrala a anuntat, de asemenea, ca va deschide toate sucursalele sale, dupa programul obisnuit de luni.

"BOJ va continua sa faca tot posibilul pentru a asigura stabilitatea pietei financiare si gestionarea corespunzatoare a fondurilor prin diferite masuri, inclusiv prin furnizarea de lichiditati", se arata intr-un comunicat.