Unul dintre liderii retelei extremiste al-Qaeda le-a cerut insurgentilor din Libia sa continue lupta si sa-l rastoarne de la putere pe colonelul Muammar Gaddafi, pentru a stabili un regim islamic in aceasta tara, potrivit unei inregistrari difuzate duminica pe site-urile islamiste, relateaza AFP.

Este prima reactie a al-Qaeda de la inceputul miscarii de insurectie, in 15 februarie, in conditiile in care colonelul Gaddafi a acuzat in mai multe randuri reteaua terorista condusa de Osama bin Laden ca ar fi orchestrat rebeliunea.

Abu Yahya al-Libi, considerat unul dintre principalii teoreticieni ai al-Qaeda, le-a cerut libienilor sa-si continue revolta "fara ezitare si fara frica, pentru a-l arunca pe Gaddafi in abisul suferintei".

El a avertizat ca pretul unei retrageri din lupta va fi "noi decenii mai dure, mai opresive si mai nedrepte decat cele deja indurate".

"Fiti atenti si nu va abandonati armele", a adaugat acesta.

"Libienii au suferit tot felul de suferinte timp de peste 40 de ani in manile" lui Gaddafi, care i-a folosit ca pe un "lagar de experimentare pentru ideile sale putrede, pentru extravagantele sale inepte, politica sa nebuna si parerile lui stupide", spune Abu Yahya al-Libi.

Fortele regimului avansau duminica spre Benghazi, sediul rebeliunii din estul Libiei, dupa ce au cucerit noi orase cu ajutorul bombardamentelor artileriei si al raidurilor aeriene.