Starea de urgenta a fost declarata duminica intr-o a doua centrala nucleara afectata de cutremurul puternic care a lovit vineri Japonia. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat ca s-a inregistrat un nivel ridicat de radioactivitate, relateaza AFP.

"Autoritatile japoneze au informat AIEA ca este stare de urgenta la centrala nucleara de la Onagawa", se arata intr-un comunicat al Agentiei.

Cele trei reactoare ale centralei nucleare Onagawa sunt tinute "sub control", potrivit oficialilor japonezi, citati de AIEA.

Conform reglementarilor nipone, "alerta a fost declansata din cauza nivelului ridicat de radioactivitate, care depaseste limitele normale in zona centralei. Autoritatile incearca sa afle care este sursa radiatiilor", explica AIEA.

Guvernul japonez a avertizat duminica asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similara celei de sambata, care a fost provocata de acumularea de hidrogen.

Update: Agentia japoneza privind siguranta nucleara a anuntat ca nu a existat nici o problema cu procesul de racire la centrala nucleara de la Onagawa, aratand ca acea crestere a nivelului de radiatii a fost cauzata de scurgerile radioactive provenite de la o alta uzina, aflata in vecinatate.

Agentia a precizat ca sistemele de racire la toate cele trei reactoare de la complexul Onagawa sunt in stare buna.