Accidentul nuclear care a avut loc sambata in centrala Fukushima 1, situata in nord-estul Japoniei, a fost evaluat la nivelul 4 pe scala evenimentelor internationale si radiologice (INES), a anuntat Agentia japoneza de securitate nucleara si industriala, citata de AFP.

Gravitatea unei probleme care apare intr-un sit nuclear este evaluata in functie de aceasta scala, nivelul o corespunzand abesentei anomaliilor iar 7, cel mai important, unui accident major.

Nivelul 4 califica accidentul ca neantrenand riscuri importante in afara sitului, potrivit documentelor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

Reactorul numarul 1 al centralei Fukushima 1, situata la 250 de kilometri nord de Tokyo, s-a confruntat cu o serie de probleme (defecte la sistemul de racire, cresterea presiunii), fortand autoritatile sa deschida valvele pentru a evacua vaporii in exces.

Aceste probleme au aparut in urma violentului seism care a devastat vineri regiune.

Accidentul de Cernobil, din 26 aprilie 1986, cand reactorul numarul 4 a explodat in cursul unui test de siguranta, a fost clasat la nivelul 7.