Saizeci si opt de echipe internationale de cautare si salvare din 45 de tari sunt in stare de alerta. SUA, Rusia, Uniunea Europeana, ONU, Banca Mondiala si Crucea Rosie "sunt gata sa ajute", informeaza AFP.

"68 de echipe internationale de cautare si salvare din 45 de tari sunt in stare de alerta. Echipajele monitorizeaza situatia din Japonia si sunt gata sa ajute de indata ce vor fi solicitate", a declarat Elisabeth Byrs, purtatorul de cuvant al Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). ONU, care pastreaza contactul permanent cu autoritatile japoneze, "este gata sa ajute", a mai spus Byrs. "Vom face tot ce putem in acest moment foarte dificil", a declarat secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon.

In Geneva, Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) a anuntat ca a lansat un site web pentru victimele cutremurului din Japonia. Compania americana de asigurari Aflac a anuntat ca va dona 100 de milioane de yeni (1,21 de milioane de euro) pentru a sprijini eforturile de ajutorare ale CICR, in urma cutremurului masiv din Japonia.

Presedintele Barack Obama, care a discutat cu premierul japonez Naoto Kan, a promis, la randul sau, ajutor din partea Statelor Unite. SUA au baze militare care gazduiesc aproximativ 47.000 de militari in Japonia. Japonia a solicitat asistenta fortelor americane stationate in arhipelag. Pentagonul a declarat ca va mobiliza urgent navele Flotei a Saptea, inclusiv doua vase de asalt amfibie.

La Washington, Banca Mondiala a declarat ca e "gata sa sprijine guvernul si poporul japonez".

Liderii celor 27 de tari ale Uniunii Europene, reuniti in summit-ul de la Bruxelles, au promis sa "mobilizeze toate asistenta necesara" pentru a ajuta Japonia. Presedintele UE, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au declarat ca Europa "este pregatita sa ajute atunci cand este nevoie."

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a exprimat "intristata de tragica pierdere", intr-un mesaj adresat imparatului Japoniei.

Rusia, prin vocea presedintelui Dmitri Medvedev, a fost prima tara dispusa sa ofere ajutor Japoniei, pentru ca aceasta "sa faca fata consecintelor acestui cutremur foarte grav".