Centrala nucleara Fukushima 1(6 reactoare): Un nivel de radioactivitate de 1.000 de ori mai mare decat cel normal s-a inregistrat sambata dimineata, in camera de control a reactorului unu din centrala Fukushima 1 ca urmare a defectarii sistemului de racire, potrivit Kyodo News. Premierul japonez, Naoto Kan, a cerut locuitorilor sa evacueze zona pe o raza de 10 km in jurul reactorului, din cauza unui risc de scurgeri radioactive. Aproximativ 45.000 de persoane vor fi evacuate din zona centralei, anunta BBC. Nivelul radiatiilor creste in apropiere de reactorul 1. Forte armate au fost trimise deja in zona, dupa ce aproximativ 6.000 de localnici au fost evacuati in cursul zilei.

Centrala nucleara Fukushima (foto din 2008)Foto: Reuters

Centrala nucleara Fukushima 2 (4 reactoare): Tokyo Electric Power a declarat ca a pierdut capacitatea de a controla presiunea in trei dintre reactoarele celei de-a doua centrale nucleare, Fukushima 2Daini. Autoritatile japoneze au ordonat evacuarea populatiei pe o raza de 3km din jurul reactoarelor de la Fukushima 2 si au anuntat ca se pregatesc sa eliberareze abur radioactiv la unul din reactoare pentru a scadea presiunea.

UPDATE 11: Guvernul nipon confirma ca nu s-au inregistrat scurgeri radioactive pana in prezent la centralele afectate de cutremur.

UPDATE 10: Autoritatile japoneze se pregatesc sa eliberareze abur radioactiv si la unul din reactoarele de la Fukushima 2 pentru a scadea presiunea.

UPDATE 9: Autoritatile japoneze au ordonat evacuarea locuitorilor intr-o zona cu o raza de 3 km in jurul centralei nucleare de la Fukushima nr 2.

UPDATE 8:Alerta si la centrala Fukushima 2: Tokyo Electric Power a declarat ca a pierdut capacitatea de a controla presiunea in trei dintre reactoarele celei de-a doua centrale nucleare, Fukushima 2 Daini ce are 4 reactoare in componenta. Presiunea este stabila in interiorul reactoarelor, dar este in crestere in vasele de izolare, a declarat un purtator de cuvant, desi nu a putut preciza daca e nevoie sa se elibereze presiunea la centrala in aceste punct, ceeace ar implica o eliberare de radiatii, potrivit Reuters si Kyodo News.

UPDATE 7: Aproximativ 45.000 de persoane vor fi evacuate din zona centralei, anunta BBC

UPDATE 6: Postul public de televiziune NHK a spus ca nivelul de radioactivitate in afara instalatiei este de opt ori mai mare decat in mod normal ceea ce nu prezinta un pericol pentru sanatate pana acum. Fukushima No. 1, instalatie apartinand Tokyo Electric Power Company (TEPCO), se afla la aproximativ 250 de kilometri nord de Tokyo.

UPDATE 5: Operatorul centralei a admis ca e posibil ca substante radioactive sa se fi scurt deja in afara reactorului, anunta Kyodo. Nivelul radiatiilor e de 1.000 de ori mai mare decit cel normal

UPDATE 4 : Autoritatea pentru Securitate Nucleara (ASN): 11 din cele 55 de reactoare nucleare din Japonia au fost afectate de cutremur.

UPDATE 3: Autoritatile japoneze se pregatesc sa eliberareze abur radioactiv pentru a da drumul presiunii care a aparut in reactorul nuclear de la Fukushima.

UPDATE 2: Banri Kaieda, ministrul japonez al Comertului, a declarat pentru Kyodo ca posibile scurgeri radioactive ar fi "mici".

UPDATE 1. Operatorul centralei nucleare a anuntat ca presiunea in reactorul 1 al centralei Fukushima e in crestere, existind pericolul de crestere a nivelului radiatiilor

Reamintim ca autoritatile au declarat stare de urgenta nucleara din cauza unei defectiuni la sistemul de racire al centralei nucleare Fukushima 1 (localizata in orasul Onahama, la 270 kilometri nord-est de Tokyo).

Intre timp, fortele aeriene americane stationate in Japonia au transportat agenti de racire la centrala nucleara de la Fukushima, a anuntat secretarul de stat american Hillary Clinton.

Ce s-a intimplat la Fukushima:

  • Cutremurul a produs intreruperea alimentarii cu energie electrica, si concomitent un generator de rezerva nu a functionat. Aceasta intrerupere completa a energiei electrice a dus la intreruperea sistemului de racire, care furnizeaza apa pentru racirea reactorului (miezul reactorului nuclear ramine fierbinte chiar si dupa intreruperea functionarii si trebuie racit).

Reamintim ca toate centralele nucleare din Japonia au fost oprite dupa ce insula a fost lovita de un cutremur de 8,8 grade Richter. Deocamdata, probleme au fost raportate doar la centrala Fukushima.

Context

Aproximativ o treime din energia electrica este produsa in Japonia de centralele nucleare. Acestea au sisteme speciale de protectie impotriva cutremurelor, dar specialisti citati de New York Times au criticat vehement capacitatea de aparare impotriva unor cutremure de mare magnitudine.

Vom reveni cu amanunte