Economia globala ar putea cunoaste inca o recesiune daca pretul petrolului ajunge la 140-150 de dolari pe baril, din cauza revoltelor din tarile arabe, a avertizat joi economistul american Nouriel Roubini citat de presa internationala.

"In cazul in care criza din Orientul Mijlociu devine mai grava si pretul petrolului va atinge 140-150 de dolari pe baril, atunci riscul unei a doua recesiuni creste", a afirmat Roubini la o conferinta de presa la Cannes (sud-estul Frantei).

"Nimeni nu a prevazut criza politica" in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, a recunoscut economistul, unul dintre putinii care a prezis actuala criza financiara mondiala.

Pretul unui baril de petrol Brent din Marea Nordului a crescut la 119,24 de dolari pe 24 februarie, cel mai ridicat din august 2008, pe fondul revoltelor din Libia.

Potrivit lui Roubini, pretul petrolului "va continua sa fie ridicat" in urmatorii ani. Principala consecinta, potrivit economistului american, este ca "inflatia va fi mai mare in tarile in curs de dezvoltare" decat in tarile dezvoltate "cu riscul inflatiei cu doua cifre".