Reformistul Mohamed ElBaradei a anuntat ca va candida la presedintia Egiptului anul acesta si a solicitat o constitutie noua in urma caderii regimului lui Mubarak, in locul unor amendamente aduse la actuala constitutie, relateaza Reuters.

Mohamed ElBaradeiFoto: Agerpres/AP

Este pentru prima data cand ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2005, a anuntat explicit ca va incerca sa devina lider in Egipt, dupa ce in timpul protestelor, cand a constituit o figura emblematica pentru opozitie, a declarat ca nu va cauta sa obtina o functie politica.

"Cand usa pentru nominalizari la presedintie se va deschide, intentionez sa ma nominalizez", a declarat ElBaradei la canalul ONTV.

Acesta a precizat ca se va opune referendumului pentru amendamente constitutionale care va avea loc pe 19 martie, considerand ca este nevoie un act nou.

ElBaradei, in varsta de 68 de ani, fostul sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, a declarat ca va face prima conferinta de presa in calitate de presedinte dintr-o mahala, pentru ca a fost inspirat sa isi serveasca tara de intalnirea cu un barbat dintr-o mahala care trebuia sa mearga mult pe jos pentru a aduce apa curata.

Consiliul Suprem al Fortelor Armate, care a preluat conducerea tarii dupa ce Hosni Mubarak a fost indepartat de la putere de revolta populara, a anuntat alegeri parlamentare in iunie, urmate de alegeri prezidentiale la 6 saptamani dupa.

Criticii au afirmat ca nu este suficient timp pana in iunie ca partidele sa se organizeze pentru alegeri, lasand astfel avantaj celor care au ramas din partidul National Democrat al lui Mubarak si Fratiei Musulmane.

"Daca mergem inainte cu aceste amendamente (la constitutie - n.r.) inseamna ca vom avea alegeri parlamentare in doua luni, unde 80% dintre egipteni, majoritatea tacuta, nu vor putea participa intr-un proces parlamentar real", a afirmat ElBaradei.

Intr-un interviu pentru AlJazeera din luna februarie, ElBaradei a declarat ca nu urmareste sa devina presedinte ci sa ajute la constructie unei democratii in Egipt, care are nevoie de lideri in varsta de 40-50 de ani.