Dalai Lama a anuntat joi ca intentioneaza sa se retraga din politica, renuntand la rolul sau de lider al Tibetului in exil, potrivit CNN. "Tibetanii au nevoie de un lider, ales liber de popor, caruia sa ii transmita puterea. Acum am ajuns clar la momenul in care trebuie sa realizam acest lucru," a spus liderul spiritual tibetan intr-un discurs sustinut in Dharamsala, India, unde locuieste.

Dalai LamaFoto: Reuters

Acesta a spus ca va propune amendamente la Carta Tibetanilor in Exil pentru a realiza schimbarea la urmatoarea sesiune a Parlamentului Tibetan in Exil, care incepe luni.

Potrivit BBC, Dalai Lama a facut un apel la liderii chinezi pentru a arata mai multa transparenta.

"China, cu cea mai mare populatie din lume, este o putere emergenta mondiala si admir dezvoltarea economica pe care a reusit-o. Are potential imens pentru a contribui la progresul uman si pacea mondiala. Dar pentru a face asta, China trebuie sa castige respectul si increderea comunitatii internationale. (...) Liderii chinezi trebuie sa dezvolte o transparenta mai mare, actiunile lor sa corespunda discursurilor. Pentru a asigura asta, libertatea de expresie si libertatea presei sunt esentiale," a spus el.

Dalai Lama, in varsta de 75 de ani, traieste in orasul indian Dharamsala de cand a fugit dincolo de muntii Himalaya, in urma revoltei nereusite impotriva puterii chineze in 1959.

Autoritatile de la Beijing au afirmat ca anuntul lui Dalai Lama este un "siretlic" pentru a "insela comunitatea internationala".

"Dalai Lama a mai vorbit deseori despre retragerea sa in anii anteriori. Cred ca este vorba de siretlicuri pentru a pacali comunitatea internationala," a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de externe chinez.