O echipa formata din trei jurnalisti BBC a fost prinsa si inchisa timp de 21 de ore de fortele lui Muammar Gaddafi, timp in care acestia au fost batuti cu pumnii si picioarele, loviti cu pusti si supusi unor simulari de executii, informeaza BBC.

Cei trei au plecat din Libia, iar organizatia a emis un comunicat in care condamna tratamentul abuziv asupra jurnalistilor. "In ciuda acestor atacuri, BBC va continua sa relateze despre evenimentele din Libia pentru publicul din tara si din afara ei", precizeaza comunicatul.

Un oficial libian si-a cerut scuze pentru chinul prin care au trecut.

Membrii echipei serviciului arab al BBC si-au prezentat actele de identitate cand au fost opriti, luni, de militari la un punct de control de pe drumul spre orasul Zawiya. Au fost retinuti si dusi la o cazarma uriasa din Tripoli, unde au fost legati la ochi, incatusati si batuti.

"Am fost aliniati cu fata la un perete. M-am uitat si am vazut un barbat in civil, cu un pistol mic, pe care l-a pus la gatul tuturor. L-am vazut si a tipat la mine. A venit la mine, a pus pistolul pe langa gatul meu si a tras de doua ori. Gloantele mi-au trecut pe langa ureche. Soldatii radeau," povesteste unul dintre ei, Chris Cobb-Smith.

Feras Killani, un jurnalist cu orgini palestiniene, a fost batut in repetate randuri si acuzat ca este spion.

Cameramanul Goktay Koraltan a declarat ca toti trei erau convinsi ca vor fi ucisi.

In acelasi loc se aflau alti detinuti libieni, care fusesera batuti grav si tipau in agonie, povestesc jurnalistii.

Orasul Zawiya, aflat la 50 de km de Tripoli, este scena unor violente intense, cu tancuri si focuri de artilerie. Fortele puterii lui Gaddafi se lupta cu trupele rebelilor.