Postul de radio al comunitatii evreiesti din Franta, Radio J, a renuntat miercuri sa o invite pe lidera extremistilor de dreapta, Marine Le Pen, la presiunea organizatiilor evreiesti care au denuntat o decizie "nefasta" si "periculoasa", relateaza AFP.

Marine Le PenFoto: Agerpres

Initial, postul de radio a incercat sa apere principiul acestei invitatii, argumentand prin faptul ca presedintele Frontului National "este foarte sus plasat in sondaje" cu un an inainte de alegerile prezidentiale.

Frederic Haziza, seful sectiei politice, a explicat pentru AFP decizia de anulare a invitatiei prin "imposibilitatea de a asigura in bune conditii interviul".

Anuntul invitarii lui Marine Le Pen in cea mai importanta emisiune politica a radioului, difuzata duminica - o premiera pentru acest post, care a refuzat tot timpul sa-l primeasca pe tatal acesteia, din cauza afirmatiilor antisemite - a suscitat imediat reactii ostile si indignare din partea asociatiilor evreiesti.

Marine Le Pen a acuzat "comportamentele fasciste" care reprezinta "atacurile antirepublicane si antidemocratice ale anumitor asociatii", afirmand ca aceasta anulare a venit ca urmare a "amenintarilor cu moartea primite de Radio J".

"Vointa acestor asociatii de a ma impiedica sa vorbesc vine din faptul ca nu vor ca evreii sa-si dea seama ca FN nu este nici antisemit, nici rasist, nici xenofob", a sustinut ea.

Uniunea studentilor evrei din Franta (UEJF) a calificat invitatia Radio J drept "periculoasa si inoportuna" deoarece "ar putea sa lase sa se inteleaga o forma de complezenta a comunitatii evreiesti si a institutiilor sale fata de Marine Le Pen".

FN, condus de trei luni de fiica fondatorului partidului, Jean-Marie Le Pen, "ramane structural antisemit, rasist si in afara campului republican", spune aceasta asociatie.

"In momentul in care doamna Le Pen beneficiaza de o crestere in sondaje, aceasta decizie este negativa si nefasta", a denuntat si Asociatia radiourilor evreiesti din Franta.

Doua sondaje publicate recent au provocat o adevarata furtuna in clasa politica din Hexagon, in conditiile in care Marine Le Pen este cotata favorita in primul tur al alegerilor prezidentiale din 2012 in fata potentialilor candidati, inclusiv Nicolas Sarkozy.

Comunitatea evreiasca din Franta numara aproximativ 600.000 de persoane.

Este cea mai importanta din Europa si singura care a crescut ca numar de la Holocaust, o data cu sosirea in anii '60 a evreilor din Africa de Nord.