Fortele loiale colonelului Gaddafi au bombardat miercuri o pozitie a rebelilor situata la aproximativ 5 kilometri vest de portul petrolier Ras Lanouf, in estul tarii, relateaza AFP.

Ora 16,20 O foarte puternica explozie a fost auzita miercuri dupa-amiaza la o rafinarie situata in apropierea orasului Ras Lanouf, controlat de insurgenti, fiind observat coloane de flacari de sute de metri.

In total, aproximativ 20 de obuze au cazut la 500 de metri de acest post, au constatat ziaristii francezi.

Rebelii au replicat printr-un tir cu circa 40 de rachete Katiusha montate pe doua camioane si cu doua rachete anti-aeriene, dintre care una a atins un releu telefonic situat la 2 km distanta.

La aproximativ 10 km in vest s-au ridicat doua enorme coloane de fum negru, semn ca probabil rebelii au atins o tinta.

Un rebel a difuzat prin portavoce un cantec al insurgentilor intitulat "Vom ramane aici pana cand durerea se va opri".

Putin mai devreme de aceste evenimente, la acelasi baraj, aproximativ 200 de rebeli au ocupat pozitii pe micile coline din jurul drumului din apropiere.

"Astazi, am stabilit pozitii defensive mai avansate. Ieri, fortele noastre au avansat spre Ben Jawad dar am fost respinsi din cauza unui bombardament intens", le-a spus ziaristilor colonelul Massoud Mohammed, facand referire la o localitate situata la 30 de km in vest si care a reintrat duminica sub controlul fortelor loiale colonelului Gaddafi.

"Fortele lui Gaddafi sunt la Ben Jawad, ocupa moscheea si scoala. Astazi nu vom ataca", a adaugat el.

Marti, cea mai mare parte a bombardamentelor a vizat un sector situat la circa 13 km vest de Ras Lanouf, pe drumul care duce catre Ben Jawad.