​Analiza HotNews.ro

Joaca Europei de-a imperiul franco-german. Cum vor Sarkozy si Merkel sa schimbe radical economia UE

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 8 martie 2011, 20:30 Actualitate | Internaţional


Sarkozy si Merkel pun Europa la cale
Foto: Reuters
“Un plan care va schimba total viitorul Uniunii Europene”, scria presa europeana la inceputul lunii februarie, atunci cand Angela Merkel si Nicolas Sarkozy au scos la lumina proiectul numit “Pactul pentru Competitivitate”. In timp ce in Romania subiectul Schengen era incins la cote maxime, nervii liderilor europeni erau arsi de asa-numitul dictat Berlin-Paris. Incepuse joaca Europei de-a imperiul franco-german.

Aceasta istorie nu ar fi inceput sa se scrie daca Grecia si Irlanda nu ar fi intrat pe toboganul crizei. Membre ale zonei Euro, cele doua state inglodate in datorii nu puteau fi lasate sa intre in faliment de celelalte tari care folosesc moneda unica. Dar o salvare fara aportul nababului Europei, Germania, ar fi fost imposibila. Astfel ca, in ciuda opozitiei viguroase a nemtilor speriati ca vor trebui sa plateasca oalele sparte de lenesii din sud (spaniolii si portughezii avand si ei probleme), Angela Merkel s-a vazut silita sa-si transforme tara in garantul datornicilor europeni. Dar nimic pe gratis.

Intr-o seara la sfarsitul lui ianuarie, in resedinta ei de langa Berlin, cancelarul german incerca sa-l “seduca” pe Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene. Portughezul, care a ajuns in inalta functie cu sprijinul Angelei Merkel, se afla in mijlocul unei campanii de emancipare de sub umbra protectoarei sale teutone. Doar ca Merkel avea alte planuri: construirea unui guvernante economice europene, croita departe de ochii lumii de catre cancelarul german si ambitiosul presedinte al Frantei. Principalele puncte ale planului prezentat lui Barroso erau:
 • uniformizarea taxelor in tarile zonei Euro si interzicerea practicarii unei cote unice de impozitare scazute;
 • uniformizarea varstei de pensionare in tarile zonei Euro;
 • desfiintarea indexarii salariilor cu inflatia si introducerea in Constitutie a unei limite de indatorare;
 • recunoasterea mutuala in tarile zonei Euro a atestatelor profesionale.
Aceasta serie de masuri, care urmau sa fie cunoscute sub numele de “Pactul de Competitivitate”, ar fi trebuit sa intareasca o decizie luata de cei 27 membri UE in septembrie 2010, prin care fiecare proiect de buget national trebuie in prealabil supus aprobarii la Bruxelles. Practic, Merkel si Sarkozy propuneau o politica economica europeana comuna, dar una convenabila intereselor franco-germane.

Subiectul discretei intalniri dintre Merkel si Barroso a devenit public abia cu patru zile inainte de reuniunea regulata a liderilor europeni. Revista germana Spiegel devoala punctele “Pactului pentru Competitivitate”, vorbind si despre reactia temperamentala a lui Barroso, transformat peste noapte in presedintele unei organizatii scurtcircuitate de intelegerea franco-germana. Caci intregul proces urma sa fie controlat la nivel interguvernamental, Comisia Europeana devenind doar un glob in bradul lui Santa Klaus.

Insa in timpul summit-ului UE din 4 februarie, s-a declansat furtuna. “Dictatul” Merkel-Sarkozy starnise toate sensibilitatile mocnite ale celorlalti europeni.

In primul rand a fost acuzata inabilitatea diplomatica de a permite scurgerea in presa a unui document atat de important inainte de informarea oficiala a celorlalte cancelarii europene. Apoi, perspectiva unei guvernante europene economice alcatuite din cele 17 tari din zona Euro intrupa spectrul cel mai de temut pentru noii membri UE: o Europa in doua viteze. Caci majoritatea deciziilor economice importante urmau sa fie luate mai intai in cercul celor 17, urmand apoi a fi supuse unei formale stampilari in cercul largit al UE-27. Premierul polonez Donald Tusk, sustin surse europene, a lansat chiar o maciuca retorica in directia Angelei Merkel: “Noi restul va stam cumva in cale?”. In ciuda asigurarilor ca “Pactul pentru Competitivitate” este deschis nu doar tarilor din zona euro, banuielile polonezilor aveau sa se vada confirmate. Din cu totul alte motive, britanicii si suedezii (nici ei membri ai zonei Euro) si-au exprimat rezervele. Impotriva s-a declarat Belgia, unde salariile sunt indexate cu inflatia prin traditie, Austria, unde varsta de pensionare este un subiect politic de mare importanta si datornica Irlanda, a carei atractivitate depinde de cota unica de impozitare foarte scazuta. Semnificativa este si opozitia unuia dintre cei mai influenti politicieni din zona euro, Jean-Claude Juncker (presedintele grupului ministrilor de finante din zona euro), care remarca cu justete ca “nu trebuie sa uitam ca economia germana sustinuta de export a beneficiat, ani de zile, din plin de cererea din Europa de Sud”. 

Pentru Romania, aplicarea in urmatorii cinci ani a masurilor prevazute de “Pactul pentru Competitivitate” ar fi echivalentul unui cataclism, realitate semnalata si de presedintele Traian Basescu care respinge “categoric” ideea coordonarii in domeniul impozitelor, aceasta fiind deocamdata singura reactie a Romaniei la cel mai fierbinte subiect european al anului. Ce ar manca locuitorii unei tari cu salarii romanesti si impozite germane nimeni nu ar vrea sa afle. Oricum toate masuri propuse sunt greu de impus fara plata unui mare cost politic. Si, ca peste tot, politicienii europeni inghit multe pana vine vorba de popularitatea lor.

De altfel putini sunt liderii europeni carora “Pactul pentru Competitivitate” le-ar conveni politic mai mult decat lui Nicolas Sarkozy si Angelei Merkel. Pentru cancelarul german, obligatia nepopulara acasa de a garanta cu banii Germaniei datoriile celorlalti europeni s-ar putea transforma in oportunitatea nepretuita de a deveni un personaj marcant in istoria Uniunii, calcand astfel pe urmele lui Helmut Kohl. Daca oricum medicamentul e amar, macar sa-l inghitim cu folos, pare sa fie calculul Angelei Merkel, sprijinita in initiativa sa de importanti industriasi germani. De cealalta parte, Nicolas Sarkozy este unul dintre liderii care sustin de mult timp o armonizare a politicilor economice din UE, “Pactul pentru Competitivitate” devenind astfel mult-ravnita si deocamdata absenta sa victorie pe plan extern.

Pus in fata unei opozitii atat de redutabile, planul franco-german si-a gasit salvarea acolo unde toate tensiunile inter-europene se inmoaie: birocratia europeana. Pe 27 februarie, o propunere atenuata a “Pactului pentru Competitivitate” este elaborata de echipa celor doi presedinti europeni, Jose Manuel Barroso si Herman Van Rompuy. Toti termenii categorici anteriori se imblanzesc sub influenta birocratilor de la Brussels, al caror har pare a consta in imblanzirea “scorpiei franco-germane”. Alternativa a fost primita cu satisfactie moderata in celelalte capitale europene, uniformizarea taxelor ramanand insa un cui al lui Pepelea. Astfel, sustin surse europene, se va renunta de exemplu la obligatia introducerii in Constitutie a unei limite de indatorare sau la indexarea salariilor cu inflatia.

Dar Europa celor doua viteze pare sa fie deja o realitate, temerea polonezilor intrupandu-se: doar cele 17 tari ale zonei Euro vor participa la discutiile decisive pe tema “Pactului pentru Competitivitate”, discutii care vor incepe vineri, pe 11 martie. Abia atunci vom vedea daca joaca Europei de-a imperiul franco-german va inceta sa fie un simplu joc.    

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • De ce va e frica?! (Miercuri, 9 martie 2011, 7:49)
  Demetryx [anonim]

  Pentru cei care afirma ca impunerea unor principii de competitivitate impuse membrilor UE este un lucru rau...
  - uniformizarea taxelor in tarile zonei Euro si interzicerea practicarii unei cote unice de impozitare scazute;...asta ar insemna de fapt in Romania scaderea TVA, Taxei unice, Cheltuielilor cu forta de munca...etc. si mai ales instaurarea unui sistem de Taxe si Impozite transparent si mult mai Logic decat avem in clipa de fata!
  - uniformizarea varstei de pensionare in tarile zonei Euro;...Criterii mult mai clare de calcul a varstei de pensionare si a venitului minim din pensii (s-ar termina cu pensiile de lux si favorizatii care au si pensie si compensatie de iesire fortata si posibil si salar de la stat)
  - desfiintarea indexarii salariilor cu inflatia si introducerea in Constitutie a unei limite de indatorare;...indexarea salariilor cu inflatia e oricum o porcarie pentru ca ne iscrie intr-o spirala permanenta a devalorizarii muncii. Inflatia e generata de emisiune de bani pe piata pentru a acoperi gauri generate de guvernari proaste, e generata iarasi de cresteri de preturi la materii epuizabile in contexte poalitice si sociale de instabilitate care sunt compensate prin emisie de moneda fara acoperire in plusvaloare (ar trebui compensat prin promovare de noi tehnologii si educatie). Indexarea duce intotdeauna la cresterea inflatiei (orice idexare salariala aduce automat si cresteri de preturi, revedeti perioada Vacaroiu)...
  recunoasterea mutuala in tarile zonei Euro a atestatelor profesionale...se va face in sfarsit curatenie si in invatamantul Romanesc ca recunoasterea atestatelor se va face dar nu oricum! ...deci spor la treba dl Funeriu!

  In final impunerea unor conditii de conformitate cu legislatia Europeana nu ne strica si nici nu a adus nimic rau deocamdata (Justitie, Finante, Administratie si drepturi cetatenesti la nivel UE...cine macar visa ca ar fi fost posibil acum 21 de ani)!

18723 vizualizari

 • -3 (11 voturi)    
  Viitoarele blocurile etnice pe euroregiuni (Marţi, 8 martie 2011, 21:02)

  Europa Noastra [anonim]

  Uniunea Europeana in varianta actuala e deja moarta, aucm e perfuzata cu ingaduinta franco-germana.

  Francmasoneria europeana laica (stangista) doreste de mult timp distrugerea statelor nationale europene, se lucreaza la asta asa cum s-a lucrat la distrugerea imperiilor europene.
  Francmasoneria a reusit prima etapa, cu pretul a zeci de milioane de europeni omorati in cele doua razboaie mondiale. Distrugerea imperiilor Europei a insemnat instalarea USA (stat francmason) in fruntea puterilor mondiale, Europa a suferit cumplit si a pierdut controlul asupra planetei.

  S-a constatat ca popoarele europene nu se lasa exterminate prea usor, ca nu-si uita radacinile etno-lingvistice si rasiale, ca renasc din cenusa imperiilor.

  UE (fosta CEE) nu era doar un bloc opus URSS, era o chinga, o lant care sa impiedice dezvoltarea independenta a etniilor Europei Occidentale, blocul estic bolsevic tinea in frau alte etnii.

  Caderea zidului Berlinului a fost un soc pt francmasonii francezi, Mitterand s-a opus luni de zile reunificarii Germaniei.
  Asa cum acum un Sarkozy se opune marsav reunificarii romanilor prin acordarea cetateniilor.

  Pana la urma s-a ajuns la un pact, Germania reunita a ramas un pitic in diplomatie si capacitate militara, Franta ocupa locul in Consiliul de Securitate si pastra arme nucleare. Echilibru.

  Dupa reunificare, liderii Germaniei au decis ca e momentul istoric (URSS s-a prabusit) al reorganizarii in profunzime a Europei.
  Euro a marcat sfarsitul suveranitatii monetare pt majoritatea tarilor UE, cine da mai mult la BCE, ala dicteaza seful si politica. Adica Germania si Franta. Restul, ciocu mic..

  Urmeaza ''regionalizarea'' pe criterii etnice a intregii Europe, vor fi incurajate tendinte autonomiste si centrifuge, statele vor fi facute bucatele mai usor de controlat, se vor transfera suveranitati catre regiuni.

  Vor fi in UE ''blocuri'' de regiuni etnice, dominate de germanofoni si francofoni.
  Ungaria a inceput deja batalia, Romania nu..
  • -5 (9 voturi)    
   Francmasoneria Romana, MLNR, ce face? (Marţi, 8 martie 2011, 21:49)

   zexe [anonim] i-a raspuns lui Europa Noastra

   N-am crezut ca o organizatie atat de discreta poate avea abitii orientate atat de adanc impotriva Statului Roman. Cum putem sa ne mai impotrivim? Mai putem oare sa facem ceva in sprijinul Romaniei sau ne-au vandut deja?
  • -5 (11 voturi)    
   Vreau sa publicati lista francmasonilor romani (Marţi, 8 martie 2011, 22:01)

   zexe [anonim] i-a raspuns lui Europa Noastra

   Ca sa stiu si eu cine ne-a vandut pe 30 de arginti. Daca tot nu le putem face nimic, macar sa ii umplem de rusine.
  • +7 (7 voturi)    
   Stai liniştit... (Marţi, 8 martie 2011, 23:22)

   antecume [anonim] i-a raspuns lui Europa Noastra

   Stai liniştit. Nu or să reuşească. De ce nu? Pentru că aşa vreau eu! :-)
   • 0 (0 voturi)    
    S-au unit ......... (Miercuri, 9 martie 2011, 20:54)

    intelepti' [anonim] i-a raspuns lui antecume

    .. carbunele din Ruhr cu branza 'la vache qui rie' si a iesit UE.. acum vor sa se uneasca iarasi.... cine naiba poate spune ce fel de 'uniune' va iesi... para-mondiala, ca pe noi ne-au facut praf...
  • +3 (9 voturi)    
   si marmota... (Miercuri, 9 martie 2011, 9:33)

   qqq [anonim] i-a raspuns lui Europa Noastra

   aveti o gandire de secolul XIX, sa nu mai spun de motivul OTV-ist al masonilor care vor sa distruga lumea ca asa li s-a pus lor pata.
   in conditiile in care China are 1,4 mld locuitori, India 1,2 mld si in crestere alarmatnta, SUA 0,3 mld, , Brazilia 0,2 mld, si multe alte tari intre 0,1-0,2 mld, Europa nu are decat sansa trecerii peste mofturile nationaliste si realizarea unei unuiuni atat economice cat si militare, pentru a mai insemna ceva in politica mondiala si propria securitate.
   Iar SUA au salvat Europa de nazisti si sovietici, nu vreau sa-mi imaginez cum ar fi aratat Europa daca ei ar fi stat cu mainile in san.
   • 0 (6 voturi)    
    si marmota si castorul (Miercuri, 9 martie 2011, 10:27)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui qqq

    Dar cine a "inventat" si sprijinit cele doua sisteme, cel fascist si cel sovietic? Mai citim putina istorie si vedem ce bogatasi au finantat ridicarea si impunerea lor? Nu tot aceleasi familii care azi sprijina noua ordine mondiala? Nu le-au mai fost de folos sistemele si s-au scapat de ele. Acum introduc unele noi. Stiti cum e: "incurca-i drace!"
 • +16 (20 voturi)    
  si noi cu cine votam? (Marţi, 8 martie 2011, 21:33)

  anton [anonim]

  Romania ar trebui sa-si faca intai curat in ograda ei si sa nu astepte pomeni. Ce-i drept nici nu i se pregatesc, au contraire. Franta si Germania nu sunt gaini de jumulit, oricine ar fi in situatia lor ar face la fel. Grecii petrec pe terase si primesc salarii de mii de euro, vine criza si devin disperati ca se ineaca. Ies in strada si nu se incurca , ataca , se dau la guvern, fac urat.Apoi vine blanda si blonda doamna Merkel si ii salveaza. Dupa aceea bunii dansatori irandezi, puturosii spanioli si portughezi si altii... dati-ne! Va dam, zic ei, va dam dar lasati-ne sa ne impunem si noi niste conditii. frate , frate da branza... Cat despre noi? Sa fim mai seriosi si sa nu ne mai consideram mereu niste victime inocente ale celor bogati si hrapareti, a masonilor si sionismului mondial. La munca! Nu la aruncat cu caschetele si la garagata pe la Cotroceni. Sa furam mai putin si sa ne disciplinam. Apoi putem sa boscorodim aliantele bogatilor. Polonezii, de pilda, ar putea sa fie indreptatiti sa deschida ciocul, la ei este responsabilitate si munca. Astefel am demonstrat ca articolul si argumentatia atat de placuta la citit sunt o falsa problema pentru noi. Purceaua noastra e moarta de mult in cotet dar ceea ce e mai grav este ca a inceput sa puta.
  • -4 (6 voturi)    
   Vorbesti cumva despre tine? (Miercuri, 9 martie 2011, 6:59)

   Miss [anonim] i-a raspuns lui anton

   De 12 ani de cind am terminat facultatea am muncit pe rupte; cu 2 joburi citeodata, altadata cu unul de la 7 dimineata la 9 seara, deci hai sa nu generalizam. Nu toti romanii sunt asa cum ii descrii tu. Pe de alta parte daca m-as vedea cu un salariu romanesc impozitat "a la Merckel" cu preturi la alimente care in RO sunt un pic mai mari decit in DE, nu stiu cit de tare mi-ar mai placea sa stau in tara asta ... care oricum nu ma mai atrage. Deci daca statul roman mai vrea populatie de calitate eu zic ca nu va recurge la masuri timpite ptr ca ramine si fara bruma de creierase pe care o mai are. O tulim toti prin alte tari mai calde sau mai reci, dupa preferinte.
   • +5 (7 voturi)    
    ... (Miercuri, 9 martie 2011, 11:04)

    x [anonim] i-a raspuns lui Miss

    e simplu:
    - intr-un judet mare cum e giurgiu, daca stai in crevedia, vrei o alta viata decat la tara si esti capabil, te muti in giurgiu.
    nimeni nu vede nici o problema cu asta si nimeni nu te injura.

    - intr-o tara mare cum e romania, daca stai in giurgiu si vrei actiune si standarde mai inalte, te muti la bucuresti.
    iarasi, nimeni nu vede nici o problema cu asta si inafara de faptul ca unii bucuresteni mai cu mot si la a doua generatie in urbe te iau de sus, totul e in regula.

    - intr-o uniune mare cum e UE, te duci intr-alta parte, ca ai de unde alege. de ce ar fi o problema in acest caz?
   • +1 (5 voturi)    
    Generalizat (Miercuri, 9 martie 2011, 13:45)

    Dita [anonim] i-a raspuns lui Miss

    Cand mai putin de 40 % din populatie doar munceste - acel popor se poate numi lenes. Cu toti tiganii care numai sa fure stiu, cu toti functionarii bugetari care doar se fac ca muncesc si cu toti guvernantii - da suntem lenesi. O tara de Dorei care numai sa ceara stiu.
 • -5 (9 voturi)    
  hmmm (Marţi, 8 martie 2011, 21:33)

  cocosanel [anonim]

  nea base vrea sa ne faca si mai simpatici in fata frantei si germaniei, nu? acum am trecut la propaganda in presa de casa. pentru voi, iresponsabililor, va adresez un sincer...hai sicdir!
 • +7 (11 voturi)    
  Este cea mai rea veste pe anul acesta (Marţi, 8 martie 2011, 21:41)

  zexe [anonim]

  Acum inteleg de ce am preferat sa ne imprumutam cu precadere de la FMI. Oricum ai lua-o, e groasa rau.
 • +6 (12 voturi)    
  suna super! (Marţi, 8 martie 2011, 21:44)

  unu [anonim]

  egalitate cu Germania si Franta! super tare!

  o sa ne adaptam de praf ne facem, mai ales ca avem 30 de ani in urma lor econoic si tehnologic.

  e super ideea tandemului franco-german: reguli unice la nivel european, din care statele din blocul estic au sa moara de foame fara nici o sansa de a concura cu un monstru ca Germania.

  sper sa se spaga buba asta denumita UE cat mai repede, altfel o sa ajungem la sapa de lemn. pur si simplu aderarea la zona euro a Romaniei ar fi un dezastru total, preturile s-ar dubla imediat in timp ce salariile ar creste foarte putin pe motiv ca lipseste competitivitatea si eficienta.

  si asa platim combustibili la pret de germania si Franta in timp ce veniturile sunt la nivel de Romania, adica la sfert.
  • 0 (4 voturi)    
   Peste nemti (Marţi, 8 martie 2011, 22:34)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui unu

   Cel putin la procentul din venit pe care romanii il aloca mancarii suntem cu mult peste un neamt sau francez.

   Cand vine vorba de sume diferenta e mare intre romani si gernai, dar la procente din venituri suntem peste media UE.
  • +6 (8 voturi)    
   oare (Miercuri, 9 martie 2011, 0:39)

   oare [anonim] i-a raspuns lui unu

   oare solutia nu ar fi, mai degraba, sa muncim ca sa recuperam decalajul tehnologic?
   • -1 (5 voturi)    
    frate, esti utopic (Miercuri, 9 martie 2011, 8:45)

    unu [anonim] i-a raspuns lui oare

    muncim, da, de acord, si eu muncesc dar ne mai ia 10 ani ca sa ajungem la nivelul Germaniei, oricat am munci - asta cu o guvernare ideala de care nu dispunem.

    daca in 6 luni se aplica regulile pe care le pregatesc astia nu numai ca nu o sa recuperam nimic, o sa murim de foame si ajungem la ruina.

    si asa UE are o graada de reguli stupide care daca erau aplicate acum 30 de ani Germaniei, Germania nu era unde e astazi.

    Nu merge sa spui la taranul roman ca de maine trebuie sa lucreze doar mecanizat si sa isi ambaleze branza in plastic pe o linie automatizata dupa ce a muls vacile legate la calculator - nu o sa isi permita niciodata investitia. Si atunci ori inchide tot, ori isi restrange activitatea si merge la negru.

    Asa ca lasa-ne cu munca - statul si asa n sugruma, nu mai avem nevoie de inca un mecanism - de data asta european - care sane strange de gat.
  • 0 (8 voturi)    
   priveste asa (Miercuri, 9 martie 2011, 9:18)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui unu

   Tatal tau are doi fii tu si fratele tau. Tu (Germania) muncesti 6/7 zile pe sapt. si castigi 10.000Euro si cheltuiesti 8000 punand bani deoparte pentru copii tai (germanii). Fratele tau munceste 1/7 si castiga 500Eur si la copii lui (greci) cumpara dulciuri (nici macar cursuri pentru educare) de 2500Eur, pentru ca este liber sa faca ce vrea cu viata lui. Fratitu` crapa cand e sunat de banci si creditori, iar tu te simti obligat (avand acelasi sange) sa ii donezi cei 2000Eur daca nu si mai mult, obligandu-ti copii sa renunte de ex. la educatie mai scumpa si mai buna. Apoi cand vine scadenta, fratitu` iti spune: shi ti baji bre in viatza mea veziti de treburili tale si te apuca toti dracii, da-mi bani in continuare sa cumpar prajituri si sa merg la mall. Data viitoare cand il vei imprumuta vei solicita sa iti dea chitanta si ii vei deconta strict ceea ce consideri tu ca e ok ca familia lui sa isi revina back on track si sa produca mai mult.

   Pe scurt: nemtii au taxe mai mari, legislatie fiscala mai restrictiva, civism spre deosebire fata de greci care au in plus si gena lenei, spagii, furatului si puturosenia. Nemtii nu o au, ei muncesc mai mult si mai bine, fac sacrifici pentru greci. Totul pana la un moment dat, calul troian aruncat de greci in UE trebuie curatat, vrei bine / nu vrei iarasi bine. Din taxele mai mari percepute de nemti pe corporatii (ce implica plecarea nokia de ex. din .de in .ro) nu e corect sa se achite facturi catre grecia sau romania unde impozitele sunt mai mici si munca mai putina.
   • +4 (6 voturi)    
    Dar interesele Romaniei care sunt? (Miercuri, 9 martie 2011, 9:50)

    ion [anonim] i-a raspuns lui Ghita

    Absolut corect ce spui, dar pana la un punct.

    Relatia Germania-Grecia e asa cum zici. DAR ASTA PENTRU CA GERMANIA VREA SA SALVEZE EURO.

    Relatia cu Romania nu este asta. Cu cati bani ne-a ajutat Germania ca sa nu intram in faliment? Ne-am indatorat la FMI, in conditiile cerute de FMI.

    Daca Romania crapa maine (da faliment la nivel national), O SA FIM LASATI SA CRAPAM, CACI NU SUNTEM IN ZONA EURO.

    E valabil pentru toate tarile din afara euro. E de inteles de ce Polonia a facut atat de urat.

    Ce vrea Germania si Franta e o porcarie, fara suparare.

    Adica, sa ne lamurim: constrangerile macro-economice sunt bune: limitare de deficit, de inflatie, de datorie publica. Adica sa ne controleze la modul GLOBAL ca nu ne batem joc de finantele publice.

    Dar daca ne forteaza sa adoptam exact acelasi regim fiscal cu al lor, apoi o sa crapam rapid. Ei sunt dupa 200 de ani de capitalism, cu un PIB/capita urias, noi dupa 50 de ani de comunism si ne chiunuim cu un PIB/capita de 10.000 de usd. Cum putem sa recuperam decalajele fara un sistem fiscal simplu si cu taxe reduse, fara investitii straini si celelalte? Ne imaginam brusc ca suntem Germania cu tot sistemul lor economic si financiar, ca avem infrastructura lor si sistemul lor public? Nu se poate asta.

    Pentru tarile din Europa de Est, care au nevoie de rate mari de crestere (>5% anual) pentru recuperarea decalajelor, adoptarea exacta a sistemului de taxe francez ar fi jale. Ar fi o mare frana.

    Dar pentru cei mari (Germania si Franta) nu ar fi rau deloc. Astia din Est ar pierde o gramada de avantaje competitionale.

    Repet, ce discuta Germania cu Grecia e una. Dar Europa de Est e alta mancare de peste. Ar trebui sa ne vedem si de interesele noastra, caci, acum, in criza, astia mari si-au vazut de interesele lor.

    Apropo, unde s-au dus banii de la FMI? Nu cumva la bancile straine, prin reducerea RMO? CINE PE CINE A AJUTAT IN CRIZA?
    • -1 (5 voturi)    
     eu nu inteleg (Miercuri, 9 martie 2011, 10:27)

     Ghita [anonim] i-a raspuns lui ion

     de ce contribuabilul german trebuie sa plateasca legile tariceanu/psd de majorare a punctului de pensie. sincer eu nu inteleg de ce eu in calitate de angajat la o firma privata trebuie sa platesc salariile unui aparat bugetar supradimensionat sau dobanda la niste imprumuturi pentru plata acestora.
     Imprumutul de la FMI s-a dat in conditii mai bune decat orice imprumut ce l-am putea atrage de la un stat UE.
     In alta ordine de idei, neamtul cotizeaza la bugetul Uniunii de unde noi nu putem atrage bani, prin urmare neamtul ne finanteaza iar noi nu suntem in stare sa folosim banii aia ii tinem blocati in conturi UE. Cu ce a gresit neamtul ca plateste taxe mai mari pentru romani ca nokia nu vrea sistemul ala de taxe mari si vine tot la romani. Si daca noi avem jdemii de avantaje si nu putem avea crestere ca ei tot ei sunt de vina?!

     Nota: Conditiile cerute de FMI sunt mult sub conditiile cerute de franco-germani, conditiile FMI sunt generaliste si trebuie sa te incadrezi intr-o plaja macro, pe cand franco-germanii solicita adoptarea unui sistem de taxe in baza unor indici f. f. stricti si clari nelasand posibilitatea de jonglerii.

     Poate daca in 90 s-ar fi dat o lege europeana: fara somaj anticipat, pensionare la varsta de peste 63 ani si nu la 35, institutiile de stat cu pierdere mai lunga de 5 ani sa fie scoase la licitatie automata, fara drept de pensie la masa de voturi ce nu au muncit o zi in viata lor, cheltuielile bugetare pentru asistenta sociala sa nu depaseasca x% din buget, nr. de asistati sociali sa nu depaseasca 50% din populatie (CINCIZECI LA SUTA) azi am fi fost peste spanioli la egalitate cu slovenii/italienii/austriecii.

     Dar noi suntem cei mai destepti, nemtii sunt niste prosti. In prostia lor ei mananca, se plimba, produc si au putere noi ne imbuibam la otv si geoana ca o sa ne dea 20keuro. Primim banii astia doar ca sa disparem din statele civilizate (vezi ce vrea italia cu tiganii) si sa nu le iradiem tara lor cu basinile noastre de impresii
     • +2 (4 voturi)    
      Nu-l obliga nimeni (Miercuri, 9 martie 2011, 11:30)

      bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui Ghita

      pe contribuabilul german sa plateasca legile tariceanu & co. Tot ce trebuie sa faca este sa spuna "Nein, danke!"
      • +1 (1 vot)    
       priveste macro (Miercuri, 9 martie 2011, 11:44)

       Ghita [anonim] i-a raspuns lui bobo21

       si vei vedea ca atunci cand un stat pica , pica si altul.
   • +1 (5 voturi)    
    Dar de ce avem nevoie de uniune monetara? (Miercuri, 9 martie 2011, 10:54)

    unu [anonim] i-a raspuns lui Ghita

    Cine a spus ca UE TREBUIE SA INSEMNE si uniune monetara?

    Libera circulatie a fortei de munca si o buna cooperare a sistemului bancar intre tari nu presupune uniune monetara.

    Asta e o inventie a unor baieti destepti care vor sa dea in gat economiile tarilor in curs de dezvoltare si sa le faca dependente pe zeci de ani.

    De ce avem nevoie de uniune monetara ca sa avem libera circulatie a fortei de munca de exemplu?

    Hai sa fim seriosi! Cine ii pune pe nemti sa plateacsa datorii la greci? Asta e doar consecinta a aderarii la zona euro, care o idee aiurea oricum.

    Gercii au aderat la UE aproximativ odata cu noi, au aderat la euro imediat, si rezultatul se poate vedea. In doar 3 ani Grecia a ajuns inglodata in datorii pe 3 generatii!

    UE a functionat 30 de ani fara nici o zona Euro, cu marca germana si franc francez. De ce trebuie in momentul asta sa facem uniune monetara si sa eliminam suveranitatea unor state?

    Dar stai, raspunsul il stim deja!
   • 0 (4 voturi)    
    Si ce? (Miercuri, 9 martie 2011, 11:29)

    bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui Ghita

    Daca nu le convine nemtilor, atunci sa treaca la marca germana si sa nu le mai dea bani grecilor. Si cu asta basta.

    Insa vezi tu, nemtilor le cam convine situatia. Germanii dau banii unor europeni, acestia din urma se indatoreaza si cumpara produse... germane. Din cauza datoriilor, euro ramane la un nivel scazut, astfel incat exporturile nemtesti sunt competitive si pe piata mondiala (daca ar fi folosit marca germana, atunci aceasta ar fi devenit din ce in ce mai scumpa) si uite asa Germania exporta la greu.
 • +1 (7 voturi)    
  Pastilele (Marţi, 8 martie 2011, 22:07)

  Anton [anonim]

  au si aparut tot felul de minti odihnite acuzand diverse conspiratii si uneltiri franco-germano-masono-americano-martiene asupra singurelor valori adevarate - cele est europene si in special "originale" romanesti.

  Chiar traim mai rau de cand a aderat Romania la UE? Sincer, nu prea cred. Ambuteiajele au crescut si parcarile hipermarketurilor sunt pline in orice weekend.
  • -1 (3 voturi)    
   inteleg ce zici (Miercuri, 9 martie 2011, 8:58)

   unu [anonim] i-a raspuns lui Anton

   Ai dreptate, ca desi ne plangem, nu o ducem mai rau, dar imi e frica de viitor. In urma "afacerilor" facute de stat in ultimii 20 de ani am ramas fara compania petroliera nationala si acum ne trezim ca se face benzina 6 lei pentru ca pe austrieci ii doare in c*r daca ne e bine sau nu noua. Si pot sa mai dau exemple de miscari din astea facute de alesii nostri vanduti lor.

   Nu observi ca in momentul in care ceva strategic se vinde la straini noua ne merge mai prost? Si stai ca inca nu importam toata mancarea din afara tarii, dar se rezolva si asta. Si cand nu o sa mai avem productie proprie de nimic, atunci o sa vezi preturi. Dar atunci va fi prea tarziu si nu prea vom mai avea ce face.

   Nu vezi ca acum s-au inchis spitale de urgenta, iar nici la 2 saptamani a aparut anuntul cu cele 6 spitale construite in parteneriat cu privatii - ai ghicit, au sa coste ca in State. Ai sa iti pui un dinte cu 1000 de euro. Ddeocamdata traiesti bine ca inca mai ai infrastructura veche, infrastructura care de bine de rau inca se taraste dar e foarte ieftina si pana la urma isi face treaba.

   Daca cineva isi imagineaza ca Merkel si Sarkozy vin cu reguli care au sa intareasca Romania, Bulgaria Ungaria sau mai stiu eu ce stat din asta in curs de dezvoltare, se inseala amarnic.

   Planul e sa ne darame complet. In momentul ala or sa puna ce conditii vor ei - situatie mult mai profitabila decat cea de acum. In momentul cand totul va fi vandut si companiile straine au sa detina tot ce misca in Romania, noi, cetatenii acestei tari o sa fim simpli angajati la ceva care nu tine de tara asta.
   • +3 (3 voturi)    
    e o falsa problema benzina 6 lei (Miercuri, 9 martie 2011, 10:32)

    Ghita [anonim] i-a raspuns lui unu

    problema e ca noi avem salariu mediu de 400 EUR si asta pentru ca romanii adevarati (care au inventat insulina, rafinarea moderna a petrolului, genetica, reactia) nu pot iesi la suprafata din cei 90% care au inventat spalatul pe maini cu apa din veceu, aruncatul fecalelor la ghena sa nu consume, adeverinta de bolnav, pensia fara munca, votul fara gandire, munca cu gura (si nu ma refer la sexul oral ci la taclalele bugetare) etc.

    Si daca ar fi benzina 2 lei tot am fi fraierii europei, ultimii din UE, incredibila tara cu a 7-a populatie din UE, cea mai mare tara din europa de est, cu al 4-lea oras ca marime in UE, tara cu resurse ce nu le putem exploata etc.
 • +1 (9 voturi)    
  euroglobalizare (Marţi, 8 martie 2011, 22:08)

  Euroland [anonim]

  Propunerea dl. Sarkozy si d-nei Merkel este una din sansele pentru pastrarea suprematiei europene si a bunastarii europenilor ( sau cel putin a europenilor care muncesc). Este singura sansa pentru a rezista globalizarii. N-avem nici o sansa pe termen lung in fata chinezilor si indienilor intr-o lume a globalizarii. Sunt doua variante :
  1) Acceeptarea propunerii d-nei Merkel , de catre toti europenii, ajutata de masuri de vamale (accize pentru importuri) , si transformarea tarilor cu ,, material genetic inferior ,, gen Romania , Bulgaria ,Polonia in negrii Europei.
  2) Destramarea Uniunii Europene cu transferarea sarcinilor negrilor in Turcia, Ucraina si alte tari cu aspiratii de democrartie si prosperitate capitalista.
 • -3 (7 voturi)    
  Tandemul este de fapt triunghi! (Marţi, 8 martie 2011, 22:25)

  zexe [anonim]

  Bag mana in foc ca acolo se gaseste si Rusia. Nu degeaba era suparati Sarkozy si Merkel pe Basescu ca le acorda vize fratilor nostrii moldoveni. Intelegerea cu rusii este sa desprinda Moldova total si ireversibil de Europa.
 • -1 (7 voturi)    
  recunoasterea mutuala a atestatelor profesionale (Marţi, 8 martie 2011, 23:28)

  ics [anonim]

  adica a diplomelor medicilor, it-stilor, inginerilor samd ..este cireasa de pe tort, pleasca, lozul sau cum vrei sa ii zicetzi pentru o gramada de oameni care se pierd in tzari ca romaniaca...

  deficitul de specialisti da o sansa nesperata unora care s-au omorit cu soala si nu s-au integrat in romania lui marean et co... pe scurt e suficient sa cunosti o limba staina si itzi modifici standardul de viatza. la libertatea de circulatzie care o simtzim cu totzii sa avem si acces la o piatza a muncii competitiva si flexibila... wow

  nu-mi ramine decit sa le doresc muult succes in demersul lor nemtzo-frantzujilor.
  • +1 (3 voturi)    
   Care-i noutatea? (Miercuri, 9 martie 2011, 11:33)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui ics

   Si acum in domeniul IT & inginerie e floare la ureche sa-ti echivalezi studiile. Probabil nici la medicina nu-i mai greu, ca e lipsa mare in Vest.
 • -1 (3 voturi)    
  De ce va e frica?! (Miercuri, 9 martie 2011, 7:49)

  Demetryx [anonim]

  Pentru cei care afirma ca impunerea unor principii de competitivitate impuse membrilor UE este un lucru rau...
  - uniformizarea taxelor in tarile zonei Euro si interzicerea practicarii unei cote unice de impozitare scazute;...asta ar insemna de fapt in Romania scaderea TVA, Taxei unice, Cheltuielilor cu forta de munca...etc. si mai ales instaurarea unui sistem de Taxe si Impozite transparent si mult mai Logic decat avem in clipa de fata!
  - uniformizarea varstei de pensionare in tarile zonei Euro;...Criterii mult mai clare de calcul a varstei de pensionare si a venitului minim din pensii (s-ar termina cu pensiile de lux si favorizatii care au si pensie si compensatie de iesire fortata si posibil si salar de la stat)
  - desfiintarea indexarii salariilor cu inflatia si introducerea in Constitutie a unei limite de indatorare;...indexarea salariilor cu inflatia e oricum o porcarie pentru ca ne iscrie intr-o spirala permanenta a devalorizarii muncii. Inflatia e generata de emisiune de bani pe piata pentru a acoperi gauri generate de guvernari proaste, e generata iarasi de cresteri de preturi la materii epuizabile in contexte poalitice si sociale de instabilitate care sunt compensate prin emisie de moneda fara acoperire in plusvaloare (ar trebui compensat prin promovare de noi tehnologii si educatie). Indexarea duce intotdeauna la cresterea inflatiei (orice idexare salariala aduce automat si cresteri de preturi, revedeti perioada Vacaroiu)...
  recunoasterea mutuala in tarile zonei Euro a atestatelor profesionale...se va face in sfarsit curatenie si in invatamantul Romanesc ca recunoasterea atestatelor se va face dar nu oricum! ...deci spor la treba dl Funeriu!

  In final impunerea unor conditii de conformitate cu legislatia Europeana nu ne strica si nici nu a adus nimic rau deocamdata (Justitie, Finante, Administratie si drepturi cetatenesti la nivel UE...cine macar visa ca ar fi fost posibil acum 21 de ani)!
  • 0 (4 voturi)    
   De exemplu (Miercuri, 9 martie 2011, 11:24)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui Demetryx

   Speranta de viata, la nastere, pentru un barbat roman este de 69 ani, iar pentru un barbat german de 76 ani. Ti se pare corect ca ambii sa iasa la pensie la 65 de ani?

   Daca toate tarile ar avea aceleasi taxe, atunci de ce ar mai investi cineva in estul Europei? Da, aici forta de munca e mai ieftina, insa lipsa infrastructurii mareste foarte mult cheltuielile. Astfel investitiile vor fi facute ori in Germania/Franta, ori direct in China, sarindu-se peste Bulgaria si Romania.

   Aplicata peste noapte, aceasta uniformizare nu va duce decat la marirea puterii celor puternici. Pentru ei nimic nu se schimba, dar noua ni se va interzice accesul la mai multe parghii pe care le-am fi putut folosi pentru dezvoltarea economica.

   As vrea sa vad ca Romania are coloana vertebrala pentru prima data in istoria ei si pune piciorul in prag. Sa luam exemplu de la cehi. Sa luam exemplu de la polonezi.
 • -1 (3 voturi)    
  reactia Romaniei (Miercuri, 9 martie 2011, 8:01)

  itanhanga [anonim]

  Si Marii nostri Oameni Politici Si Marea noastra Intelecualitate de renume ce a Zis ? Cum a reactionat ?
  sau poate reactioneaza azi dupa ce citeste articolul ?
  Va dati seama cine suntem???
  • +2 (4 voturi)    
   Nu, cel putin eu nu-mi dau seama...cine suntem?! (Miercuri, 9 martie 2011, 8:38)

   DemetrYx [anonim] i-a raspuns lui itanhanga

   Poate ne spui tu ...de mii de ani se intraba toata floarea filozofiei si tu ai deja raspunsul!
   La nivel European, pentru cei din Romania suntem ce prezinta antenele si irealitatile...pentru Europeni (care nu au nici o treaba cu televiziunile private din Romania) suntem in primul rand ce facem si cum ne exprimam ca persoane in contactul direct cu ei...iar la nivel national suntem ceea ce se prezinta la Sky sau Euro news, CNN si BBC.
   • +3 (3 voturi)    
    eu cred ca suntem ce scrie pe wikipedia (Miercuri, 9 martie 2011, 10:40)

    Ghita [anonim] i-a raspuns lui DemetrYx

    daca ai curiozitatea sa cauti romania pe wiki, vei descoperi ca prezentarea de acolo iti da anumite fiori (in sensul bun) si ca poate nu suntem ceea ce spune vantu si voiculescu.
 • 0 (4 voturi)    
  Excelent (Miercuri, 9 martie 2011, 9:50)

  Lucifer [anonim]

  Cui ii este frica de UE?
  Din punctul meu de vederea, abia astept sa intre in vigoare masurile propuse de tandemul franco-german !! Muncesti? Bine - atunci ai! Nu vrei? Atunci du-te in Burkina Faso!
 • -1 (3 voturi)    
  ce-am dorit si ce-am obtinut (Miercuri, 9 martie 2011, 11:12)

  Fabian [anonim]

  Uniformizarea taxelor in tarile zonei Euro si interzicerea practicarii unei cote unice de impozitare scazute va insemna pentru Romania declansarea unei revolte populare care va rasturna tot in cale ! Presedintele Basescu are dreptate, ce ar manca locuitorii unei tari cu salarii romanesti si impozite germane ?! Ajungem iar ca pe timpul lui Ceausescu ? Cu restul tarillor din UE nu stiu ce va fi, insa in mod sigur ceva similar se va declansa si in Grecia, unde deja sunt semne ca populatia incepe sa cedeze nervos. Imi pun problema serios daca asta am vrut atunci cand am intrat in UE - eu ma gandeam ca in primul rand veniturile si standardul de viata se vor alinia cu cele din vest; se pare ca ne-am inselat, se vor alinia numai taxele!
  • +1 (3 voturi)    
   pe vremea lui ceausescu (Miercuri, 9 martie 2011, 11:32)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui Fabian

   cred ca era salarii ca in vest si preturi de tara africana si penurie de produse, de asta toti aveam bani si nu putem face nimic cu ei si trebuia sa iei jumatate de paine pe cartela, asteptai 3 ani frigider, 5 ani dacie etc.

   veniturile nu se aliniaza fara munca, si tu daca te muti din zabrauti in primaverii nu ti se va mari salariul ci doar cheltuiala.
 • +1 (1 vot)    
  Masuri asiguratorii pt G-F (Miercuri, 9 martie 2011, 14:55)

  etre [anonim]

  Pentru toti fasnetii plin de elan muncitoresc, blocul Germano-Francez vrea sa se asigure ca celelalte state nu au libertatea de a lua masuri fiscale, sau de alta natura, care sa le permita sa recupereze decalajul economic.

  Despre asta este vorba, nu despre competitivitate.

  Adio atragerii de investitii, adio mutarilor de fabrici gen Nokia.
 • 0 (0 voturi)    
  Ar fi mai rau pentru Romania ??? (Luni, 2 mai 2011, 19:01)

  Nemo [utilizator]

  1. NU. BA DIN CONTRA. Taxele si impozitele in Romania sunt deja mai multe si mai aberante decat cele Europene. Motivatia mafiei politico-juridico-destepto-interlopo infratite este de a mentine si chiar de a creste nivelul taxelor si impozitelor si fara control European. Romania are nevoie de taxe cat mai mari de la contribuabilii muncitori si fraieri. La grosul de evazionisti nu se pune! Se transforma in spagi care, alaturi de mai mult de jumatate din cele colectate, nu ajung niciodata in infrastuctura, sanatate, invatamant, dezvoltare economica, etc. si nu au efect social pozitiv.
  2. NU. Cu conditia sa se uniformizeze si speranta medie de viata.
  3. NU. Indexarea salariilor cu inflatia inseamna mai degraba plafonarea in loc de cresterea acestora si merge doar la bugetari.
  Decat sa ne indatoram nesabuit pentru buget mai mare de furat si sa amanetam viitorul copiilor si nepotilor, mai bine s-ar limita datoriile.
  4. NU. Recunoasterea mutuala a atestatelor profesionale ar fi benefica dar nemeritata de multi "atestati" pe spagi de pe la noi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by