Procesul lui Jacques Chirac, o premiera in Franta pentru un fost sef de stat, incepe luni dupa-amiaza, dar s-ar putea reduce din cauza unei probleme de procedura ridicate de aparare. Jacques Chirac, in varsta de 78 de ani, va trebui sa raspunda in fata tribunalului corectional din Paris, intr-un caz de presupuse locuri de munca fictive crate la inceputul anilor 1990 cand a fost primar al Parisului.

La cererea avocatilor sai, el a fost scutit de participarea la prima zi a sedintei, dar el ar trebui sa fie in fata tribunalului marti, scrie AFP.

Cu toate acestea, procesul sau ar putea fi amanat mai multe luni in cazul in care avocatul uneia dintre cele noua alte persoane urmarite in acest dosar obtine castig de cauza.

Afacerea locurilor de munca fictive are doua aspecte. Unul se refera la angajarea fictiva a 21 de persoane la primaria Parisului, persoane care ar fi lucrat, de fapt, spun anchetatorii, pentru partidul politic al lui Chirac, Adunarea pentru Republica (RPR, devenita Uniunea pentru o Miscare Populara, UMP).

Al doilea dosar vizeaza angajarea fictive a noua persoane la Nanterre. In acest ultima caz, fostul prim-ministru Alain Juppe, acum seful diplomatiei franceze, a fost condamnat in 2004, Jacques Chirac, fiind protejat atunci de imunitate prezidentiala.

La sfarsitul lui 2009, fostul presedinte francez Jacques Chirac a fost trimis in judecata, fiind acuzat de "deturnare de fonduri publice" in perioada in care a fost primar al Parisului (1977-1995).