Liderii europeni trebuie sa furnizeze un raspuns convingator crizei datoriilor din zona euro, indiferent de "amenintarile" Bancii Centrale Europene de a spori dobanzile, sustine cancelarul german, Angela Merkel. Declaratiile cancelarului german au venit la o zi dupa ce presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a afirmat ca Banca Centrala poate creste dobanzile din cauza riscurilor cauzate de inflatie, potrivit Reuters.

In urma unor discutii avute cu prim-ministrul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, seful Eurogrup, referitoare la cele doua summituri cruciale din aceasta luna, Merkel a declarat ca va face orice e posibil pentru a mentine moneda euro puternica. "Indiferent de dobanzile BCE, stim ca e nevoie de un pachet comun pentru zona euro", a spus Merkel.

Cancelarul german a subliniat ca prioritatile Germaniei se indreapta catre disciplina fiscala si cresterea competitivitatii in zona monedei euro. Oficiali UE sustin ca Germania va astepta sa vada ce fel de angajamente vor lua tarile la "summitul dedicat zonei euro". Analisti economici au declarat ca BCE pune presiune asupra liderilor UE, pentru adoptarea unei actiuni decisive la summiturile acestei luni.

Integral pe Euractiv.ro