Ministrul de externe al Japoniei, Seiji Maehara si-a prezentat demisia dupa ce a recunoscut ca a acceptat o donatie politica ilegala, potrivit Wall Street Journal. La doar sase luni de la instalarea sa in functie, Maehara a fost aspru criticat de politicienii din opozitie pentru ca ar fi primit 200.000 de yeni (aproximativ 2000 de euro) de la un cetatean strain, in contextul in care legislatia japoneza interzice politicienilor sa accepte donatii de la straini sau entitati straine, pentru a evita posibile influente in politica interna.

Ministrul de externe japonez, Seiji MaeharaFoto: Reuters

Plecarea ministrului de externe este vazuta ca o lovitura pentru prim-ministrul japonez, Naoto Kan, care incearca sa-si pastreze functia, sa evite alegerile anticipate si destramarea propriului partid, informeaza BBC. Premierul japonez intampina, in acest moment dificultati in Parlament, in ceea ce priveste legiferarea proiectelor de buget.

Politicienii japonezi din opozitie s-au declarat indignati de comportamentul oficialului. "Un ministru de externe poarta negocieri cu tarile straine. Daca a acceptat donatii de la straini, demisia sa este inevitabila" a declarat Yosuke Takagi, in calitate de secretar-general al partidului New Komeito.

Vineri, ministrul de externe japonez a a recunoscut ca a primit 50.000 de yeni (aprox. 500 euro), donatie de la un rezident politic sud-coreean din Japonia.

"Imi cer scuze poporului japonez pentru faptul ca demisionez dupa numai sase luni si ca provoc neincredere din cauza unei probleme cu finantarea mea politica, desi am cautat sa urmez o cale curata de a face politica," a declarat Maehara.

Rezidentul sud-coreean a declarat ca "l-a sprijinit" pe ministrul de externe, fara sa astepte alte avantaje in schimb si ca n-a intentionat sa comita o ilegalitate. Ea a precizat ca donatia nu i-a fost ceruta.

Sute demii decoreenitraiesc, astazi in Japonia si, desi vorbesc fluent limba japoneza, traiesc pe teritoriul statului japonez de decenii si platesc taxe, lor nu li se permite sa-si exprime votul la alegeri si sunt considerati inca "straini".