Guvernul din Noua Zeelanda a estimat ca seismul produs luna trecuta in Christchurch va reduce la jumatate cresterea economica a tarii in acest an, transmite YahooNews. Potrivit Departamentului Trezoreriei, cutremurul din 22 februarie, impreuna cu cel produs tot in Christchurch in septembrie 2010, costa economia tarii circa 11 miliarde de dolari americani.

Distrugeri majore in Noua ZeelandaFoto: Agerpres

Pierderile anuntate duminica sunt mai mici decat cele prognozate de premierul John Key, care vorbea recent de pagube de 15 miliarde de dolari americani.

Oficialii de la Wellington au afirmat, de asemenea, ca cele doua cutremure vor incetini cresterea economica a tarii cu 1.5% in 2011, pana la doua procente. Analistii se asteapta ca ritmul de crestere sa creasca din nou in 2012, impulsionat de eforturile de reconstructie

Seismul de 6.3 grade pe scara Richter din 22 februarie 2011, impreuna cu cel de 7.1 grade din septembrie 2010, ar putea face ca Nouza Zeelanda sa intre in recesiune tehnica, dupa doua trimestre consecutive de contractie economica.

Politia a anuntat duminica ca bilantul victimelor cutremurului din februarie a ajuns la 166 de morti, dupa descoperirea unui cadavru in ziua precedenta. Autoritatile se asteapta ca numarul persoanelor decedate sa depaseasca 200.

Tot duminica, politistii au permis rezidentilor si proprietarilor de magazine din cele mai devastate zone din Christchurch sa-si recupereze o parte din obiectele personale.

Centrul localitatii a fost impartit in patru "zone verzi", unde accesul va fi permis in mod progresiv, si o "zona rosie", unde inca se mai cauta cadavre. "Zona rosie" ramane inchisa publicului.

Seismul a distrus o treime din cladirile aflate in "zona rosie".