O publicatie controlata de Partidul Comunist de la Beijing a criticat, sambata, miscarile de protest ce au loc in aceste zile in diferite tari din lumea araba, respingand posibilitatea ca evenimente similare sa se desfasoare in China, transmite FoxNews. "Aceste miscari n-au adus decat haos si mizerie cetatenilor din acele tari", se afirma intr-un editorial publicat pe prima pagina a ziarului Beijing Daily.

Publicatia afirma ca protestele "sunt puse la cale de un numar mic de oameni, care se folosesc de Internet pentru a organiza adunari ilegale".

"Cei mai multi dintre cetateni sunt puternic nemultumiti (de proteste), asa incat actiunile minoritatii devin un taraboi auto-delirant", se scrie in cotidianul controlat de Partidul Comunist de la Beijing.

Publicatia a incercat sa faca o distinctie clara intre China si tarile din Orientul Mijlociu afectate de revoltele populare. "Poporul chinez sustine stabilitatea politica, dezvoltarea economica si politicile guvernamentale favorabile din tara lor. Cei care urmaresc sa creeze sau sa descopere in China informatii despre proteste in stilul Orientului Mijlociu nu vor gasi nimic", adaugand: "totusi, trebuie sa recunoastem in mod clar ca exista mereu oameni in interiorul si in afara tarii, cu motive ascunse, care doresc sa profite de problemele cu care ne-am confruntat in timpul dezvoltarii noastre, pentru a incita la revolte".

FoxNews precizeaza ca editorialul de sambata a aparut in contextul in care, in ultimele doua saptamai, au existat mai multe apeluri pe Internet pentru organizarea de manifestatii de protest in cateva orase chineze.

Protestele n-au strans decat cateva zeci de participanti, insa ele au pus la incercare autoritatile chineze, decise sa respinga orice incercare de schimbare a regimului comunist.

In urma cu doua saptamani, fortele de securitate au intervenit in forta in Beijing si Shanghai, dispersand rapid cele cateva zeci de persoane stranse pentru "protestele" anuntate de un apel online. In plus, politistii au retinut cateva zeci de activisti chinezi, iar ziaristii straini au fost avertizati "sa stea deoparte" de protestele anuntate pentru acest sfarsit de saptamana.

Ingrijorat de aspiratiile democratice ale lumii arabe, Beijingul a continuat in ultimele zile sa cenzureze strict forumurile de discutii pe internet si site-urile de microblogging, folosite de numerosi chinezi pentru a face schimb de informatii.

La cuvinte cenzurate s-a adaugat "iasomie", care face referie la revolta populara care a determinat caderea presedintelui Zine El Abidine Ben Ali, dupa ce a condus Tunisia 23 de ani.