Presedintele Dmitri Medvedev si-a lansat, practic, campania electorala odata cu discursul rostit joi la conferinta „Marile reforme si modernizarea Rusiei”. Textul a fost elaborat de aparatul prezidential, dar Medvedev l-a modificat substantial, potrivit unor surse de la Kremlin, precizand ca, in forma lui finala, documentul reflecta viziunea sefului statului asupra situatiei din tara. Medvedev a declarat ca libertatea nu poate fi amanata pentru mai tarziu, dar in acelasi timp nici nu trebuie sa te temi de omul liber, care, intr-o maniera poate nepotrivita, a dispus de libertatea lui. „Este un drum spre nicaieri”.

Medvedev si PutinFoto: Agerpres

Medvedev este convins ca statul nu reprezinta un scop al dezvoltarii societatii, ci un instrument.

Implicarea statului in viata societatilor, a continuat el, trebuie sa fie limitata: norme exagerat de severe si un numar excesiv de controlori nu conduc, de regula, la triumful bunatatii, nici la dezvoltarea sistemului de manageriat, ci la degradare.

Este deosebit de important ca societatea sa obtina dreptul la autoorganizare, a spus Medvedev, citat de Vedomosti.

Medvedev nu vrea revolutii. „Transformarile sociale si politice trebuie sa fie bine gandite, rationale, treptate si consecvente”.

Discursul a fost completat cu idei preluate din interventiile presedintelui Curtii Constitutionale si a presedinele Curtii de arbitraj, au explicat functionari ai administratiei prezidentiale.

Campania electorala a demarat din punct de vedere tehnic, au constatat cativa functionari de stat. Este vorba despre evidente simptome ale duocratiei: presedintele si premierul au ordine de zi diferite, afiseaza diferite abordari de rezolvare a unor probleme de importanta vitala pentru stat si isi demonstreaza in public polemica.

De la inceputul anului, Medvedev si-a permis sa intre in disputa directa. Dupa atentatul de la Domodedovo, Medvedev a criticat conducerea institutiilor de informatii pentru dezvaluirea rezultatelor anchetei pana la finalizarea ei, a demis un grup de ofiteri FSB si s-a deplasat pe neasteptate, insotit de sefii FSB, ai Ministerului de interne si ai procuraturii, la gara Kiev unde i-a criticat pentru nerespectarea normelor de securitate.

In timpul investigatiilor legate de atacul de pe aeroport, sefii departamentelor de securitate au demonstrat ca dau raportul premierului, nu presedintelui, desi se subordoneaza direct acestuia.

Probleme politice devin chiar si chestiuni banale. Cu o saptamana in urma, Putin i-a indemnat pe rusi sa voteze pentru leopard in calitate de talisman al Jocurilor Olimpice, iar Medvedev a reactionat imediat, afirmand ca rezultatul votului este injust.

Pentru o perioada, Medvedev a scapat initiativa din maini si cauta sa o recupereze, crede politologul Mihail Vinogradov. Putin, confirma un apropiat al administratiei, este foarte aciv – este in curs de derulare a unei campanii regionale: a vizitat Orenburg, Kirov, Ciukotka, Kaliningrad, a stat de vorba cu oamenii pe teme importante legate de agricultura, constructii de locuinte, sanatate.

In alta ordine de idei, ministrul de finante, Aleksei Kudrin, a evaluat financiar valoarea promisiunilor cuprinse in mesajul lui Medvedev. Rezultatul: mai putin de un miliard de dolari, iar cireasa de pe tort o constituie facilitatile fiscale acordate intreprinderilor mici si mijlocii pe termen de doi ani. O pauza destinata acelor intreprinderi mici si mijlocii care activeaza in sfera sociala si de productie.

„Acesti bani trebuie sa-i gasim pe durata exercitiului fiscal si sa facem modificarile de rigoare in buget, pentru a spori subventiile destinate diferitelor fonduri de dezvoltare sau stimulare. Este singura dintre toate initiativele pe linie de impozitare care va suferi modificari. Restul reducerilor fiscale sunt neinsemnate si vor fi adoptate sub forma de amendamente la normele legislative pentru 2012”, a spus Kudrin.