Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat joi ca va continua politica tarului Alexandru al II-lea, care a abolit serbia in urma cu 150 de ani si care a facut o serie de reforme radicale, relateaza AFP.

"Astazi, noi incercam sa dezvoltam institutii democratice insuficiente, incercam sa schimbam economia noastra si sistemul politic", a declarat Medvedev, in deschiderea unei conferinte care are ca tema "Mari reforme si modernizarea Rusiei".

"Continuam de fapt politica pusa in practica acum 150 de ani", a adaugat el, in cadrul acestei conferinte care incearca sa stabileasca o paralela intre reformele tariste si politica actuala, organizata in fosta capitala imperiala, Sankt Petersburg.

De cand a ajuns la putere, Medvedev a facut din modernizarea tarii una din prioritatile sale, indreptandu-se in special spre modernizarea economiei ruse, prea dependenta de exportul de hidrocarburi, prin dezvoltarea sectorului inaltelor tehnologii.

In cursul conferintei, presedintele rus s-a detasat de trecutul sovietic, laudand in special actele tarului Alexandru al II-lea.

"Din punct de vedere istoric, el a avut dreptate. Nu Nicolai I, nu Stalin", a subliniat liderul de la Kremlin.

Comentariile sale marcheaza o noua etapa in procesul de recunoastere oficiala a mostenirii dinastiei Romanov, care a fost alungata de la putere de revolutia rusa in 1917.

Tarul Alexandru al II-lea a publicat in 3 martie 1861 un decret care desfiinta serbia, o decizie care a pus capat la secole de feudalism si a avut importante consecinte istorice.

Acest decret a fost urmat de alte reforme importante, precum instaurarea consiliilor locale alese, si a permis formarea unei clase muncitoresti urbane care va juca un rol cheie in revolutia bolsevica din 1917.

In aceeasi zi, un inalt responsabil al partidului aflat la putere, Rusia Unita, a estimat ca la 150 de ani de la abolirea serbiei rusii nu s-au debarasat complet de mentalitatea de serbi.

"150 dupa, acest sentiment este in continuare prezent", a notat Iuri Suvalov, sef-adjunct al consiliului de conducere al Rusiei Unite.

Dispretuit de conservatori pentru reformele sale si criticat de liberali pentru insuficienta schimbarilor, Alexandru al II-lea a fost asasinat in martie 1881 de revolutionarii de stanga.

Reputatia sa s-a imbunatatit insa in Rusia post-sovietica, unde este prezentat drept un tar "eliberator".