Negocierile dintre Franta si Rusia legate de vanzarea navelor de razboi franceze de tip Mistral sunt in impas, din cauza disputelor asupra pretului de vanzare, a anuntat joi cotidianul rus Kommersant, care citeaza surse apropiate dosarului, relateaza AFP.

"Partile au numeroase dezacorduri, in primul rand legate de pretul de vanzare a navelor", au declarat membrii unei delegatii rusesti, care s-a deplasat saptamana trecuta la Paris pentru a discuta problema navelor Mistral.

Potrivit surselor citate, Rusia ar fi pregatita sa plateasca pana la 980 milioane euro pentru cele doua nave, in timp ce Franta spera sa obtina un pret minim de 1,15 miliarde de euro.

La sfarsitul lui ianuarie, Franta si Rusia au semnat la Saint-Nazaire un acord, foarte controversat, care prevede fabricarea a patru nave de razboi Mistral pentru marina rusa, doua produse majoritar in Franta si doua in Rusia.

Un precedent acord franco-rus, de la sfarsitul lui decembrie, prevedea constructia a doua nave de tip Mistral pe santierele STX din Saint-Nazaire. Celelalte doua exemplare nu erau decat o optiune.

Valoarea contractului nu fusese comunicata, dar costul unitar pentru o nava Mistral este evaluat intre 500 si 700 de milioane de euro.

Furnizarea unei astfel de nave catre Rusia este o premiera pentru o tara membra a NATO. Ea a atras critici atat din partea Washingtonului cat si a tarilor baltice, precum si a Georgiei.

UPDATE Ulterior, Rusia a anuntat ca estimeaza ca vanzarea navelor Mistral valoreaza cel putin 1,5 miliarde de euro, potrivit primului adjunct al ministrului Apararii, Vladimir Popovkin, citat de RIA Novosti.

El a subliniat ca Rusia va cumpara navele cu toate echipamentele originale, inclusiv sistemul de navigatie tactic SENIT 9.

Deseignul puntii pentru elicoptere va fi usor modificat, in conformitate cu cerintele aparatelor rusesti, a adaugat acesta.