Dmitri Medvedev l-a decorat pe fostul presedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, care a implinit 80 de ani, cu distinctia suprema a Rusiei – ordinul Andrei Pervozvannyi, scrie presa rusa. Din partea sa, Medvedev i-a daruit predecesorului sau un volum cu operele grafului Witte. Drept raspuns, Gorbaciov a spus ca inima a inceput sa-i bata mai tare. „Asta e bine. Inseamna ca in suflet nu aveti 80 de ani, ci mult mai putin”, a spus Medvedev, adaugand ca Gorbaciov a condus statul intr-o perioada foarte dificila, dramatica.

Gorbaciov a primit distinctia suprema a RusieiFoto: Agerpres

„Ne amintit cu totii, in orice caz cei care au fost la acea data maturi, intr-un fel sau altul. A fost o munca uriasa, care poate fi interpretata diferit. Dar stiti asta mai bine decat mine”, a continuat Medvedev, explicand ca decoratia ii va fi inmanata mai tarziu, „asa cum se cuvine, la Kremlin”.

Sarbatoritul a fost felicitat de Vladimir Putin, care a subliniat, in telegrama adresata, contributia lui Gorbaciov la consolidarea autoritatii Rusiei in lume.

Expertul Pavel Salin nu este surprins de atentia acordata lui Gorbaciov, in pofida recentelor critici care i-au fost adresate in legatura cu dezmembrarea URSS, inclusiv din partea mai multor politicieni. „In istoria mondiala exista figuri cenusii si tragice, unde se combina diferit albul si negru. Gorbaciov este o figura tragica”, a estimat Salin. „Un om care, mai degraba fara sa vrea, a contribuit la dezintegrarea URSS. El a vrut numai sa-si distruga adversarii poltiici, a initiat perestroika, dupa care procesul a luat-o razna, in pofida vointei lui”, crede istoricul.