​Mai mult de 10.000 de sustinatori ai opozitiei armene au protestat marti in capitala tarii, solicitand demisia Guvernului de la Erevan, transmite AFP. Manifestatiile au avut loc la trei ani dupa confruntarile violente dintre opozanti si fortele de ordine, care au provocat moartea a 10 persoane, intre care doi politisti.

"Suntem pregatiti sa incepem un dialog cu autoritatile, dar pe un singur subiect: organizarea urgenta de alegeri prezidentiale si parlamentare", a declarat liderul opozitiei, fostul presedinte Levon Ter-Petrosian.

Zece persoane, intre care doi politisti, au murit in martie 2008 in Erevan, in urma unor confruntari violente intre fortele de securitate si sustinatorii opozitiei armene. Echipa de campanie a lui Ter-Petrosian, primul presedinte post-sovietic, clasat pe locul al doilea, a denuntat fraudarea alegerilor care l-au adus la putere pe presedintele Serge Sarkisian si a organizat manifestatii in capitala Armeniei.

Autoritatile armene au declarat atunci stare de urgenta si au trimis armata pe strazi, acuzand opozitia ca vrea sa "puna mana" pe putere.

Marti, printre demonstranti s-au aflat si rude ale victimelor confruntarilor din urma cu trei ani, acestea cerand pedepsirea celor responsabili de violente. Ter-Petrosian a cerut o ancheta internationala, precum si eliberarea din inchisoare a celor pe care i-a numit "prizonieri politici", activisti ai opozitiei gasiti vinovati pentru implicare in revolte.

Partidul moderat de opozitie Zharangutyun a acuzat de asemenea conducerea tarii ca musamalizeaza adevarul in legatura cu identitatea celor responsabili pentru confruntarile din 2008. "Cu trei ani in urma, la 1 martie, regimul conducator al Armeniei a comis o crima grava impotriva propriului sau popor, dupa ce a deschis focul impotriva lor", se precizeaza intr-un comunicat.

Serge Sarkisian, fost premier al Armeniei, a fost ales in functia de presedinte, dupa ce a obtinut 57,1 la suta din voturile exprimate in primul tur al scrutinului desfasurat in 2008, in timp ce Levon Ter-Petrosian a primit 17,4% din sufragii.