Iranul va avea acces nelimitat la Marea Mediterana dupa ce a semnat un acord cu Siria prin care isi va putea construi o baza navala in portul sirian Latakia, scrie portalul Debka, specializat in informatii militare din Orientul Mijlociu. Acordul demonstreaza influenta majora a Iranului in Siria si vine pe fondul cresterii tensiunilor in zona.

Latakia, viitoarea baza navala iraniana in SiriaFoto: Google Maps

Debka citeaza surse iraniene care sustin ca baza navala iraniana va include un depozit de arme si munitii. Acordul prevede lucrari majore in portul Latakia, necesare pentru a permite accesul navelor de razboi si submarinelor iraniene.

Miscarea este una "istorica", Iranul obtinand astfel pentru prima data iesire la Marea Mediterana (unde exista si Flota a 6-a americana) si prima prezenta militara permanenta pe teritoriul sirian. Prezenta in Mediterana ofera Iranului o pozitie de forta in Orientul Mijlociu, unde Teheranul - alaturi de aliatii din Siria si Palestina - actioneaza ca principala amenintare la adresa Israelului.

Informatia vine pe fondul cresterii tensiunilor in Iran, unde protestatarii anti-Ahmadinejad au fost batuti si dispersati marti de fortele de ordine cu ajutorul gazelor lacrimogene. Protestatarii, inspirati de miscarile revolutionare din Tunisia, Egipt si Libia, cereau eliberarea unor lideri ai Opozitiei.

Miercuri, un diplomat iranian fugit de la post a declarat pentru Reuters ca liderii de la Teheran mai degraba "si-ar macelari propriul popor" decit sa renunte la putere in cazul unor posibile revolte. Ahmed Maleki, fost viceconsul al Iranului la Milano, a declarat ca iranienii sint ispirati de revoltele populare din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, dar au de-a face cu un regim "mult mai brutal decit cele din Egipt, Tunisia si Libia".

Vezi pozitia portului Latakia:

Vizualizare hartă mărită