Forte speciale ale armatei americane ar fi debarcat in Libia, pentru a-i antrena pe rebelii ce lupta impotriva regimului lui Muammar Gaddafi, transmite Pakistan Observer. Potrivit informatiilor, la fata locului se afla si "consilieri militari" britanici si francezi, care au misiunea de a stabili baze de antrenament in regiunile de est ale tarii, controlate de sustinatorii opozitiei.

Comandouri britanice, in BenghaziFoto: Agerpres

Cele doua nave americane de asalt, USS Ponce si USS Kearsarge, au ajuns in Marea Mediterana, potrivit unei declaratii date de un oficial american sub protectia anonimatului. Statele Unite nu au precizat daca portavionul USS Enterprise, aflat in Marea Rosie, va fi de asemenea trimis in Mediterana, a anuntat miercuri seara Reuters. O alta nava de razboi americana, distrugatorul USS Barry, a trecut deja prin Canalul Suez luni si se afla acum in sud-vestul Marii Mediterane.

Administratia Obama a declarat ca ia in calcul toate optiunile pentru a face fata crizei din Libia, desi Pentagonul se lupta cu costurile razboaielor aflate in desfasurare in Afganistan si Irak.

Potrivit unor informatii prezentate de un diplomat libian aflat in zona, fortele speciale din cele trei puteri occidentale au debarcat in Cyrenaica, unde in prezent stabilesc baze si centre de antrenament "pentru a intari trupele rebele care se opun soldatilor lui Gaddafi in mai multe regiuni".

Oficialul libian, care nu a dorit sa fie identificat, a declarat ca soldatii americani si britanici au ajuns in zona pe 23 si 24 februarie, fiind transportati de nave de lupta si ambarcatiuni mici apartinand marinei SUA si celei franceze, in apropiere de Benghazi si Tobruk.

Diferite informatii indica faptul ca trupele speciale occidentale desfasoara in prezent si eforturi sustinute pentru "a neutraliza" Fortele Aeriene ale Libiei, cu scopul de a limita puterea regimului lui Gaddafi.

In acelasi timp, liderii militari americani pregatesc o lista cu optiuni ce vor fi propuse presedintelui Barack Obama si poarta totodata discutii cu omologii lor europeni, dar probabilitatea unei interventii militare ramane inca incerta. "Cred ca optiunile merg de la o demonstratie de forta pana la ceva cu o implicare mai mare", a declarat un oficial american, adaugand ca "presedintele Obama nu a luat nicio decizie privind folosirea armatei".

Ulterior, Casa Alba a transmis ca navele sunt reamplasate cu scopul de a sustine eventuale actiuni umanitare, dar a subliniat ca "nu exclude nicio alta optiune", un limbaj diplomatic ce semnaleaza faptul ca actiunea militara ramane o posibilitate.

Vinerea trecuta, 40 de personalitati neoconservatoare din SUA influente au trimis o scrisoare presedintelui Obama in care ii cer sa pregateasca "imediat" o operatiune militara pentru inlaturarea lui Gaddafi.

De asemenea, trei nave de razboi indiene, inclusiv nava de asalt INS Jalashwa, se indreapta spre apele din apropiere de Libia.​

Trupele loiale lui Gaddafi au atacat doua orase aflate in mainile rebelilor, reusind sa preia controlul asupra unuia dintre ele

Rebelii libieni au preluat din nou, miercuri la pranz, controlul asupra orasului Marsa el Brega din estul tarii (unde se afla un important terminal petrolier), dupa ce fortele loiale lui Muammar Gaddafi bombardasera orasul si anuntasera ca au preluat controlul asupra sa din mainile insurgentilor, in cursul diminetii, potrivit Reuters.

"Cel mai probabil vom cere ajutor din afara tarii, este nevoie de atacuri aeriene in puncte strategice, pentru a-l inlatura pe Muammar Gaddafi de la putere", a declarat pentru Reuters Mustafa Gheriani, purtator de cuvant al unei grupari insurgente.

"Au incercat sa Brega in aceasta dimineata, dar au dat gres. Orasul e din nou in mainile revolutionarilor", a adaugat el.

Trupele loiale lui Gaddafi au lansat si un atac asupra orasului Ajdabiyah (situat tot in estul tarii, la 500 de mile de Tripoli), care adaposteste de asemenea instalatii petroliere importante, reusind sa preia controlul asupra acestuia, relateaza SkyNews.

Muammar Gaddafi: Libienii vor muri cu miile daca Statele Unite sau NATO vor intra in Libia

Liderul de la Tripoli, Muammar Gaddafi, a declarat miercuri ca lumea nu intelege sistemul libian care pune puterea "in mainile poporului", transmite Reuters, care citeaza un material prezentat de televiziunea de stat. Multimea prezenta in sala l-a aplaudat pe Gaddafi. Ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, a afirmat marti, ca reactie la interviurile date cu o zi inainte de Gaddafi, ca liderul libian delireaza si nu este in stare sa conduca.

Potrivit lui Rice, faptul ca Gaddafi rade la intrebari in timp ce isi "macelareste propriul popor" arata ca este deconectat de la realitate.

Iata cateva dintre declaratiile facute miercuri de Muammar Gaddafi:

  • ne bagam degetele in ochii celor care se indoiesc ca Libia este condusa de altcineva in afara de propriul ei popor
  • sistemul libian este o democratie directa
  • Muammar Gaddafi nu e presedinte, asa incat sa demisioneze, el nu are un Parlament pe care sa-l dizolve
  • nu am nicio functie din care sa-mi dau demisia
  • sistemul libian este un sistem al poporului si nimeni nu se poate impotrivi puterii poporului
  • oamenii sunt liberi sa-si aleaga autoritatea care li se pare ca se potriveste
  • nu exista deloc proteste in estul tarii
  • celule Al-Qaeda au atacat fortele de securitate si le-au furat armele
  • cum a inceput totul? celule minuscule ale Al-Qaeda, aflate sub acoperire
  • sunt pregatit sa merg la o dezbatere cu oricare dintre cei din Al-Qaeda, cu unul dintre emirii lor... dar ei nu vin la dezbatere... ei n-au niciun fel de cereri
  • stirile s-au raspandit in lume de la statii si agentii care nu au corespondenti in Libia
  • va provoc sa gasiti demonstrantii pasnici care au fost ucisi
  • in America, Franta si oriunde altundeva, daca oamenii ataca magazinele militare si incearca sa fure arme, ei ii impusca
  • cer ONU si NATO sa organizeze rapid comitete care sa afle cati oameni au fost ucisi
  • cum pot Natiunile Unite sa ia decizii bazate pe informatii false in proportie de 100%?
  • am vazut o conspiratie pentru a controla petrolul si pamantul libian
  • vor ca noi sa devenim inca o data scalvii italienilor? Nu vom accepta niciodata asta
  • vom incepe un razboi sangeros, libienii vor muri cu miile daca Statele Unite sau NATO vor intra in Libia

Violentele din Libia s-au soldat cu 6.000 de morti, dintre care 3.000 doar la Tripoli, a afirmat, miercuri, la Paris, purtatorul de cuvant al Ligii libiene a drepturilor omului, Ali Zeidan, relateaza AFP.

"Numarul victimelor pentru toata tara este 6.000, dintre care 3.000 la Tripoli, 2.000 la Benghazi si 1.000 in alte orase", cum ar fi Zawiyah sau Zenten, a declarat purtatorul de cuvant, in cursul unei conferinte de presa organizate la sediul Federatiei internationale a ligilor pentru drepturile omului (FIDH), la Paris.

Ali Zeidan a declarat ca acest bilant, mult mai mare decat cele care circulau pana in prezent, ar putea fi de fapt si mai mare. "De aceste informatii dispunem, dar bilantul ar putea fi mai mare", a spus el.

Ultimul bilant al FIDH era de 640 de morti si data din 23 februarie.