Cele doua nave americane de asalt, USS Ponce si USS Kearsarge, au ajuns in Marea Mediterana, potrivit unei declaratii date de un oficial american sub protectia anonimatului. Statele Unite nu au precizat daca portavionul USS Enterprise, aflat in Marea Rosie, va fi de asemenea trimis in Mediterana, a anuntat miercuri seara Reuters. O alta nava de razboi americana, distrugatorul USS Barry, a trecut deja prin Canalul Suez luni si se afla acum in sud-vestul Marii Mediterane.
Administratia Obama a declarat ca ia in calcul toate optiunile pentru a face fata crizei din Libia, desi Pentagonul se lupta cu costurile razboaielor aflate in desfasurare in Afganistan si Irak.
Potrivit unor informatii prezentate de un diplomat libian aflat in zona, fortele speciale din cele trei puteri occidentale au debarcat in Cyrenaica, unde in prezent stabilesc baze si centre de antrenament "pentru a intari trupele rebele care se opun soldatilor lui Gaddafi in mai multe regiuni".
Oficialul libian, care nu a dorit sa fie identificat, a declarat ca soldatii americani si britanici au ajuns in zona pe 23 si 24 februarie, fiind transportati de nave de lupta si ambarcatiuni mici apartinand marinei SUA si celei franceze, in apropiere de Benghazi si Tobruk.
Diferite informatii indica faptul ca trupele speciale occidentale desfasoara in prezent si eforturi sustinute pentru "a neutraliza" Fortele Aeriene ale Libiei, cu scopul de a limita puterea regimului lui Gaddafi.
In acelasi timp, liderii militari americani pregatesc o lista cu optiuni ce vor fi propuse presedintelui Barack Obama si poarta totodata discutii cu omologii lor europeni, dar probabilitatea unei interventii militare ramane inca incerta. "Cred ca optiunile merg de la o demonstratie de forta pana la ceva cu o implicare mai mare", a declarat un oficial american, adaugand ca "presedintele Obama nu a luat nicio decizie privind folosirea armatei".
Ulterior, Casa Alba a transmis ca navele sunt reamplasate cu scopul de a sustine eventuale actiuni umanitare, dar a subliniat ca "nu exclude nicio alta optiune", un limbaj diplomatic ce semnaleaza faptul ca actiunea militara ramane o posibilitate.
Vinerea trecuta, 40 de personalitati neoconservatoare din SUA influente au trimis o scrisoare presedintelui Obama in care ii cer sa pregateasca "imediat" o operatiune militara pentru inlaturarea lui Gaddafi.
De asemenea, trei nave de razboi indiene, inclusiv nava de asalt INS Jalashwa, se indreapta spre apele din apropiere de Libia.
Trupele loiale lui Gaddafi au atacat doua orase aflate in mainile rebelilor, reusind sa preia controlul asupra unuia dintre ele
Rebelii libieni au preluat din nou, miercuri la pranz, controlul asupra orasului Marsa el Brega din estul tarii (unde se afla un important terminal petrolier), dupa ce fortele loiale lui Muammar Gaddafi bombardasera orasul si anuntasera ca au preluat controlul asupra sa din mainile insurgentilor, in cursul diminetii, potrivit Reuters.
"Cel mai probabil vom cere ajutor din afara tarii, este nevoie de atacuri aeriene in puncte strategice, pentru a-l inlatura pe Muammar Gaddafi de la putere", a declarat pentru Reuters Mustafa Gheriani, purtator de cuvant al unei grupari insurgente.
"Au incercat sa <recucereasca> Brega in aceasta dimineata, dar au dat gres. Orasul e din nou in mainile revolutionarilor", a adaugat el.
Trupele loiale lui Gaddafi au lansat si un atac asupra orasului Ajdabiyah (situat tot in estul tarii, la 500 de mile de Tripoli), care adaposteste de asemenea instalatii petroliere importante, reusind sa preia controlul asupra acestuia, relateaza SkyNews.
Muammar Gaddafi: Libienii vor muri cu miile daca Statele Unite sau NATO vor intra in Libia
Liderul de la Tripoli, Muammar Gaddafi, a declarat miercuri ca lumea nu intelege sistemul libian care pune puterea "in mainile poporului", transmite Reuters, care citeaza un material prezentat de televiziunea de stat. Multimea prezenta in sala l-a aplaudat pe Gaddafi. Ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, a afirmat marti, ca reactie la interviurile date cu o zi inainte de Gaddafi, ca liderul libian delireaza si nu este in stare sa conduca.
Potrivit lui Rice, faptul ca Gaddafi rade la intrebari in timp ce isi "macelareste propriul popor" arata ca este deconectat de la realitate.
Iata cateva dintre declaratiile facute miercuri de Muammar Gaddafi:
- ne bagam degetele in ochii celor care se indoiesc ca Libia este condusa de altcineva in afara de propriul ei popor
- sistemul libian este o democratie directa
- Muammar Gaddafi nu e presedinte, asa incat sa demisioneze, el nu are un Parlament pe care sa-l dizolve
- nu am nicio functie din care sa-mi dau demisia
- sistemul libian este un sistem al poporului si nimeni nu se poate impotrivi puterii poporului
- oamenii sunt liberi sa-si aleaga autoritatea care li se pare ca se potriveste
- nu exista deloc proteste in estul tarii
- celule Al-Qaeda au atacat fortele de securitate si le-au furat armele
- cum a inceput totul? celule minuscule ale Al-Qaeda, aflate sub acoperire
- sunt pregatit sa merg la o dezbatere cu oricare dintre cei din Al-Qaeda, cu unul dintre emirii lor... dar ei nu vin la dezbatere... ei n-au niciun fel de cereri
- stirile s-au raspandit in lume de la statii si agentii care nu au corespondenti in Libia
- va provoc sa gasiti demonstrantii pasnici care au fost ucisi
- in America, Franta si oriunde altundeva, daca oamenii ataca magazinele militare si incearca sa fure arme, ei ii impusca
- cer ONU si NATO sa organizeze rapid comitete care sa afle cati oameni au fost ucisi
- cum pot Natiunile Unite sa ia decizii bazate pe informatii false in proportie de 100%?
- am vazut o conspiratie pentru a controla petrolul si pamantul libian
- vor ca noi sa devenim inca o data scalvii italienilor? Nu vom accepta niciodata asta
- vom incepe un razboi sangeros, libienii vor muri cu miile daca Statele Unite sau NATO vor intra in Libia
Violentele din Libia s-au soldat cu 6.000 de morti, dintre care 3.000 doar la Tripoli, a afirmat, miercuri, la Paris, purtatorul de cuvant al Ligii libiene a drepturilor omului, Ali Zeidan, relateaza AFP.
"Numarul victimelor pentru toata tara este 6.000, dintre care 3.000 la Tripoli, 2.000 la Benghazi si 1.000 in alte orase", cum ar fi Zawiyah sau Zenten, a declarat purtatorul de cuvant, in cursul unei conferinte de presa organizate la sediul Federatiei internationale a ligilor pentru drepturile omului (FIDH), la Paris.
Ali Zeidan a declarat ca acest bilant, mult mai mare decat cele care circulau pana in prezent, ar putea fi de fapt si mai mare. "De aceste informatii dispunem, dar bilantul ar putea fi mai mare", a spus el.
Ultimul bilant al FIDH era de 640 de morti si data din 23 februarie.
de ce nu intra ca in irak sau de ce nu se baga fortele ONU ????
acesta e razboi civil clar. pentru ca ca sustinatorii lui gadaffi vor vedea ca o ocupare a tarii de americani, si se vor alatura dictatorului.
iar cand treaba va fi putreda, americanii, francezii si englezii ii vor lasa pe opozanti singuri.
Probabil chiar triburile din Cirenaica, istoric ostile puterii din Tripolitania (vestul tarii de unde e tribul Qaddafa condus de dictatorul Muammar al Qaddafi), vor arme si instructori.
Insa armata egipteana e bagata acolo, Egiptul vrea de mult timp sa puna mana pe Cirenaica si sa-l doboare pe dictatorul libian.
Libia nu mai are viitor ca ''stat arab'', acolo vor apare mici emirate si state petroliere conduse de triburi berbere si arabe.
UE e cacofonica si impotenta, ca de obicei treaba grea o fac americanii.
Reactiile sunt schizofrene, pentru ca in timp ce neoconservatorii si dreapta europeana e foarte clara, pro-interventionista, stanga americana si cea europeana sunt debusolate.
Exista extremisti stangisti care sunt contra interventiei pe motiv ca ''e imperialism'' si care in numele ideologiei lor accepta macelul si genocidul.
Exista stangisti mai moderati care considera ca totusi trebuie intervenit militar daca Qaddafi isi ucide poporul. Insa ei nu sunt capabili sa indice cine ar urma sa aplice ideea, in ce masura, cat timp, cine plateste, etc.
Majoritatea statelor arabe trebuie dezmembrate mai intai, pt a putea fi ulterior reunite intr-o mare Confederatie Araba, o putere cu care celelalte mari puteri sa poata discuta responsabil si direct. Acum, in situatia actuala, e doar haos si coruptie, statele arabe pun probleme mari inclusiv cetatenilor lor.
Americanii se tem sa mai intervina intr-un stat arab, cel putin fatis, pentru ca asta ii va coagula, le va da un inamic comun si razboiul civil se va transforuma intr-un razboi adevarat.
Rice’s sudden decision to join the pilgrimage to Libya reflects two recent events that are closely related: the conflict in Georgia and the Libyan decision to sign a deal with the Italian power firm ENI and Gazprom, the Russian power company which is the world’s largest producer of natural gas.Gazprom, which only recently opened an office in Libya, has offered to buy all Libya’s future oil and gas at market price. Libya is thought to have the fourth largest gas reserves in Africa. The US cannot allow Gazprom to gain a dominant position in Libya because it would undermine American hegemony in both Africa and Europe. Rice must be extremely concerned that Libya will become the jumping off point for a Russian intervention into the North African energy market. Morocco and Algeria are next in line for a Gazprom offer.
http://english.aljazeera.net/
Mai mult ca sigur.
Ba, mai mult ca sigur, ca in tot ceea ce s-a intamplat au fost implicati si agenti straini: ai americanilor, ai francezilor ba poate si trimisi de diversi arabi, posibil si Al-Quaida - cum zice si paranoicul de Gaddafi - tocmai ca sa poata coordona mai bine actiunile si in final sa aiba succes.
Pe de alta parte, ma mir ca toate agentiile de presa cenzureaza protestul Israelului fata de navele de razboi care traverseaza Suezul ... pentru ca exista un protest, nu-i asa ?! Doar este vorba de nave de razboi care urmeaza sa invadeze o tara, care intamplator are petrol si urmeaza sa fie ajutata in exploatare de catre firmele americane (se indoieste cineva ?).
mie mi se face sila de ipocrizia de dimensiuni greu de imaginat a americanilor.
saracii americani nu pot sa doarma noaptea de grija celor cateva sute de libieni ucisi de fortele lui gaddafi.
aceiasi americani care au omorat sute de mii de civili in irak si afganistan!!!
in tari sarace unde exista de ani de zile razboi civil, in care se moare de foame nu se baga sa "faca curatenie"
cum sa nu-i iubesti pe americani?
in plus regimul lui gaddafi este considerat "nelegitim", interventia militara este impotriva regimului si nu impotriva statului.
Voi nu o sa plecati normal, aia o sa inceapa un razboi de gherila si uite asa se naste o noua generatie, un nou focar de teroristi.
intrebare: de in Somalia nu debarcati ? de ce in Somalia nu interveniti ? Acolo nu mai controleaza nimeni nimic este un "no man's land" de muuult timp. Aaaaaa nu au petrol ? ok... credeam ca va pasa de oameni si ca... ok, ok am inteles.
Ce ar face gloriosii americani daca Venezuela ar debarca niscvai comandosuri militare pe coastele Floridei? Mama lor de hoti. In UE au inebunit cu totii.
ape internationale, deschise.
si in oceanul indian sunt vase americane, britanice, rusesti.
cum si in marile chinei sunt vase rusesti si americane. cine i'ar opri ?!
Asa ca Iranul, isi poate lua un respiro; dar nu numai atat, Libia are cam 6milioane de locuitori , iar Iranil
vreo 80 milioane
Toti adversarii lui Ghadaffi , se vor alia cu sustinatorii sai , ca sa scape de ocupanti
Mie imi miroase a ceva mult mai nasol.
http://www.indianexpress.com/news/ins-jalashwa-to-evacuate-indians/754505/
http://www.guardian.co.uk/politics/2011/mar/01/cameron-backtracks-libya-zone-us
Câte publicații, atâtea versiuni...
Nu va ganditi ca ar fi durut pe cineva de popor, de democratie, de etc.
PETROLUL si atat
Daca nu, hai, fugutza! Mana pe carte! (sic)
Cameron in retreat: No support for pledge of action - even from the Libyan rebels
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1361979/Libya-David-Cameron-retreat-anti-Gaddafi-rebels-dont-support-action-pledge.html
http://www.youtube.com/watch?v=Zgbt408XvHk
Transcript
http://punditpress.blogspot.com/2011/02/qaddafi-interview-bbc-2011.html
David Cameron was forced into an embarrassing retreat over military action against Libya yesterday as the Coalition announced the biggest cull [reject] of the Armed Forces in a generation.
Within 24 hours of announcing that British warplanes might enforce a ‘no-fly zone’ above the crisis-torn state, the Ministry of Defence revealed plans to axe two RAF Tornado squadrons and fire 170 trainee fighter pilots.
Defence Secretary Liam Fox’s decision to axe 11,000 military personnel in four years cast doubt on Britain’s ability to carry out such ambitious missions.
David Cameron was forced into an embarrassing retreat
William Hague revealed that the Government had little international support for action
Retreats: David Cameron was forced to downplay his call for military action against Libya yesterday, while William Hague confirmed the policy was at odds with several other nations, including Russia, China and France
No intervention: Libya's opposition made it clear to Mr Cameron they did not want his help in a banner displayed in their stronghold of Benghazi
In addition, the Prime Minister was forced to downplay his assertion that he was prepared to arm rebels seeking to oust Colonel Gaddafi.
Even Libya’s opposition told Mr Cameron they don’t want his help, unveiling a banner in the rebel stronghold of Benghazi which read: ‘No Intervention.’
NEWS: "David Cameron tells Libya tyrant Gaddafi: GO NOW"
David Cameron sent a blunt message to besieged Colonel Gaddafi yesterday: GO NOW"
That's it!
rravic ţi-a zis de Stalin - eu te-ntreb de Pol Pot. Sau Mao şi Revoluţia Culturală.
Dupa episodul din Somalia (unde au intervenit desi n-au aia bogatii sau petrol), cand au murit destui americani degeaba si lumea a chiuit de bucurie, nu prea au mai avut americanii chef de interventii externe.
Dupa ce dimensiunea genocidului a devenit mai clara, multi (inclusiv Clinton) au regretat ca au stat pe margine. Si ca atare au intervenit mult mai prompt in Yugoslavia (Kosovo).
Dar intrebarea e ce-au facut europenii, de ce n-au intervenit ei, ca doar sunt fostele lor colonii?
Si de ce n-au intervenit europenii in Yugoslavia, in propria ograda, unde au privit cu indiferenta masacrele multi ani, asta pana cand au decis americanii sa opreasca ei hemoragia.
Ca de altfel si in primul razboi mondial, si in al doilea, si in razboiul rece, cand europenii au stiut doar sa dea din gura si l-au asteptat pe Uncle Sam sa rezolve problema.
Cum de altfel fac si acum in Libia...
Este o "stire" demna de "Radio Erevan" !!!
Nu exista picior de militar american in Lybia !
Vase militare americane in DRUM spre Lybia ?
Da, dar numai ca sa-l sperie putin pe bezmeticul ala de Gaddafi.
In momentul de fata, americanii nu mai au nevoie de o alta "cacialma" de genul Iraq sau Afganistan; daca vor face ceva, va fi executat in FOARTE mare "liniste" de catre Navy-Seals si anume eliminarea lui Gaddafi.
Si asta pentru a salva Europa !!! 80% din nevoile de petrol ale Europei vin din Lybia, asa ca, o stagnare a livrarilor de "aur negru" va fi un dezastru economic pentru tarile din Europa.
Ceea ce nu "cade bine" deloc pe tabla de sah a economiei mondiale.
Da, din pacate, petrolul este acela care "misca" economiile tuturor tarilor civilizate.
"Civilizatia s-a nascut cu prima picatura de titei si va muri odata cu ultima"
Albert Einstein