Austria a decis sa inghete averile liderului libian Muammar Gaddafi si ale apropiatilor sai vizati de sanctiunile Uniunii Europene, a anuntat marti banca centrala austriaca, intr-un comunicat citat de AFP.

"Banca centrala austriaca (OeNB) a adoptat astazi (marti) un decret potrivit caruia toate averile persoanelor vizate de sanctiunile UE sunt inghetate", a precizat OeNB, afirmand ca este vorba despre colonelul Gaddafi si persoane din anturajul sau.

Lista persoanelor avute in vedere va fi transmisa bancilor austriece.

Averile libiene din Austria se ridica la circa 1,2 miliarde de euro, precizeaza OeNB, dar ramane de vazut daca aceste sume sunt detinute de persoanele vizate de sanctiuni sau nu.

Austria a intretinut relatii privilegiate cu Tripoli, in special in perioada cancelarului social-democrat Bruno Kreisky (1970-1983) care l-a primit la Viena pe colonelul Gaddafi in 1982, in ciuda embargoului impus de comunitatea internationala.

Aceasta apropiere a permis dezvoltarea unor relatii economice privilegiate, care nu au fost suspendate nici chiar atunci cand Libia semana teroarea in Europa, cu mai multe atentate teroriste comise in anii '80.

In perioada recenta, bunele relatii dintre Viena si Tripoli au fost intretinute de amicitia dintre liderul extremei drepte austriece, Jorg Haider, decedat in 2008, si Saif al-Islam, dezvoltata in perioada in care libianul studia la o universitate privata din capitala austriaca.