Mult timp considerati "supusi " sau "extremisti", arabii au reusit sa cutremure prin revolutii pacifiste stereotipurile si sa-si regaseasca mandria subminata de decenii de opresiune, relateaza AFP.

"Pentru prima oara in viata mea, sunt mandru ca sunt arab", afirma Ahmad Jamil, un iordanian in varsta de 35 de ani. "Acum, pot sa-mi ridic fruntea", spune acest inginer.

Dupa caderea presedintelui Ben Ali si a egipteanului Hosni Mubarak la presiunea strazii, urmate de alte revolte in regiune, mii de internauti, de la Tunis la Sanaa, isi proclama entuziasmul pentru apartenenta la lumea araba.

"Sunt nascut in Tunisia, am trait in Egipt, mi-am varsat sangele in Libia, am fost batut in Yémen si in Bahreïn. Am crescut in lumea araba (...). Ma numesc Libertate", scrie Karim Saif, pe o pagina Facebook.

Intitulata simplu "Sunt arab", aceasta pagina Facebook, care are peste 3.000 de membri, afirma ca are ca misiune sustinerea acestor revolutii.

Alte pagini similare, "Arab si mandru de a fi" sau "O lume araba unita" printre altele, au devenit locul de exprimare a sentimentelor de solidaritate si de fraternitate intre popoarele arabe.

"Am trecut de la o natiune araba muta, calificata drept apatica si umilita, la o natiune ale carei revolutii sunt comentate in lumea intreaga", isi exprima satisfactia Arij Abdoulrazzaq Alfaraj, un saudit de 24 de ani.

Acest licentiat in medicina spera intr-o revolutie "sociala si culturala" asemanatoare Revolutiei franceze.

"Sunt mandru sa vad ca tinerii arabi sunt capabili sa schimbe lucrurile", spune si Aamar el-Ojaili, un irakien de 36 de ani.

"Primavara araba"

In fata micului ecran al computerului, oamenii din aceasta regiune urmaresc minut cu minut imaginile de neuitate ale acestei "primaveri arabe" la care au visat in secret in umbra statelor politienesti si represive.

Majoritatea tarilor arabe au mai trait aceasta euforie si chiar si visul unei uniuni arabe incarnat de carismaticul lider egiptean Gamal Abdel Nasser.

Dar evenimentele din 2011 sunt inedite, spun expertii.

"Sunt aici toate paturile sociale, toate generatiile, fara niciun slogan ideologic sau partizan", explica pentru AFP Georges Corm, specialist in Orientul Mijlociu.

"Este o mare inovatie in istorie, cel putin in cea contemporana", spune acest istoric si economist, care evoca o "foarte frumoasa interactiune intre drepturile imului si tehnologiile moderne".

Visul unitatii arabe

Eliberati de frica, aspirand la libertate si democratie, multi indraznesc sa viseze din nou la o uniune araba.

"La naiba cu diferentele religioase, tribale sau geografice, priviti cum Europa s-a unit in ciuda diferentelor de limba, pentru ce nu am reusi si noi", spune Arij.

Pentru Sari Hanafi, profesor de sociologie la Universitatea americana din Beirut, imaginea sterotipului arab al "barbosului" a fost lovita puternic in tarile occidentale. "Au vazut ceva nou, oameni civilizati si pasnici".

Potrivit acestuia, o parte dintre occidentali se afla inca in "ignoranta" si se tem de o islamizare a regiunii, adeseori considerata un "rezervor al extremismului", in special dupa atacurile din 11 septembrie.

In "Consideratii asupra nefericirii arabe", intelectualul libanez Samir Kassir, care milita pentru o democratie laica in regiune inainte de a fi asasinat in 2005, scria: "Un este bine sa fi arab in zilele noastre".

Sapte ani mai tarziu, cotidianul saudit de limba araba Arabnews, scria, in plina revolutie egipteana: "Este cool sa fi arab din nou".