Piratii somalezi au capturat un iaht danez la bordul caruia se afla sapte persoane, inclusiv trei copii, a anuntat luni Ministerul de Externe de la Copenhaga, citat de AFP. Ambarcatiunea a fost capturata in timp ce naviga in Oceanul Indian. Saptamana trecuta, patru cetateni americani, aflati la bordul unui iaht capturat cu cateva zile inainte de piratii somalezi, au fost ucisi de rapitorii lor.

Potrivit informatiilor, la bordul iahtului se afla un cuplu danez, cei trei copii ai lor si doi membri ai echipajului.

Ministerul danez de Externe a anuntat ca ambarcatiunea se indreapta spre Somalia.

Saptamana trecuta, patru cetateni americani, aflati la bordul unui iaht capturat cu cateva zile inainte de piratii somalezi, au fost ucisi de rapitorii lor.

Ostaticii ar fi fost omorati de pirati in timpul negocierilor, in apropiere de Somalia.

Ambarcatiunea S/V Quest, capturata de somalezi, este detinuta de Jean si Scott Adam, aflati de sapte ani intr-o calatorie in jurul lumii.

Ambarcatiunea fusese capturata in Oceanul Indian, in timp ce naviga dinspre India spre Oman.

Centrul de raportare a pirateriei din cadrul Biroului Maritim International de la Kuala Lumpur, care monitorizeaza atacurile piratilor, precizeaza ca de la inceputul acestui an si pana la 28 februarie, in intreaga lume au avut loc 87 de atacuri ale piratilor, care au capturat 13 ambarcatiuni.

In regiunea Somaliei s-au produs 61 de atacuri, soldate cu capturarea a 13 ambarcatiuni. 243 de persoane au fost luate ostatice, sapte persoane fiind ucise de rapitori.

Piratii somalezi detin in prezent 33 de vase capturate, cu un total de 711 ostatici.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro in august 2009, Daniel Sekulich, un ziarist canadian care urmareste de ani de zile fenomenul pirateriei globale, a declarat ca "bandele de pirati somalezi au creat, fara indoiala, un model de afaceri. Acesta a evoluat de-a lungul deceniilor de la mici gasti ce navigau pe mare in barci de pescari pana la grupuri mari, capabile sa captureze un super-petrolier. Pentru a putea face asta, aceste bande si-au accelerat si rafinat operatiunile si au incheiat aliante cu sefi militari de pe uscat. Nicio banda de pirati somalezi nu poate actiona fara aprobarea "lorzilor razboinici" de pe uscat care controleaza regiunile de unde pleaca piratii. Aceasta inseamana ca sefii militari de pe tarm trebuie sa primeasca o parte din orice recompensa primita de pe urma deturnarilor de nave. Asa incat, pirateria este precum o corporatie in care sefii urmaresc profitul continuu de pe urma activitatilor pirateresti. Pirateria va continua atata vreme cat se pot face bani de pe urma ei".