Secretarul de stat al SUA a afirmat luni ca Muammar Gaddafi foloseste "mercenari si banditi" pentru a-si suprima propriul popor, transmite Reuters. Hillary Clinton a cerut ca liderul de la Tripoli sa renunte imediat la putere. Sambata, presedintele american Barack Obama a declarat si el ca Gaddafi trebuie "sa plece imediat" deoarece si-a pierdut legitimitatea pentru a ramane in fruntea statului.

"Gaddafi si cei din jurul sau trebuie sa fie facuti responsabili pentru aceste actiuni, care incalca obligatiile legale internationale si bunul simt", a spus Clinton, intr-un discurs tinut in fata Consiliului Drepturilor Omului al ONU, la Geneva.

Sefa diplomatiei americane a afirmat ca "nicio varianta" nu este exclusa, in contextul in care comunitatea internationala studiaza urmatorii pasi ce trebuie facuti in legatura cu revoltele din Libia.

"Este timpul ca Muammar Gaddafi sa plece acum, fara intarziere si fara alte violente", a afirmat secretarul american de stat.

Tot luni, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a afirmat ca una dintre variantele luate in calcul pentru plecarea lui Gaddafi este "exilul".

Sambata, Obama a declarat si el ca liderul libian trebuie "sa plece imediat": "Presedintele a declarat ca atunci cand singurul mijloc pentru ca un lider sa ramana in continuare la putere este violenta impotriva propriului sau popor, el si-a pierdut legitimitatea de a guverna si trebuie sa faca ceea ce trebuie facut pentru tara sa, respectiv sa plece imediat", se arata in comunicatul citat.

Barack Obama a facut aceste afirmatii - cele mai directe pana in prezent la adresa colonelului Gaddafi - in cursul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel.

Administratia americana a impus vineri sanctiuni impotriva liderului libian si a fiilor sai, in urma represiunii sangeroase a manifestatiilor ostile puterii.