Necmettin Erbakan, primul sef de guvern islamist din istoria Turciei si fost mentor al actualului premier Recep Tayyip Erdogan, a decedat duminica la varsta de 84 de ani, anunta AFP.

Necmettin Erbakan era spitalizat la Ankara de la inceputul lunii ianuarie, pentru o infectie.

Lider istoric al miscarii islamiste din Turcia, Necmettin Erbakan a devenit premier intr-un guvern de coalitie in 1996, fiind constrans un an mai tarziu sa demisioneze la presiunea armatei, gardian al valorilor laice in aceasta tara.

In ianuarie 1998, Curtea Constitutionala a interzis formatiunea pe care o conducea, Partidul Prosperitatii (Refah), pe motivul ca aducea atingere laicitatii si l-a decazut pe fostul premier din drepturile civice.

Erbakan a fost condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare in 2002 - sanctiune comutata ulterior in domiciliu fortat - pentru falsificare de documente in cadrul unui proces legat de deturnare de fonduri in cadrul Refah.

Necmettin Erbakan a fost mentorul actualului premier Recep Tayyip Erdogan, care s-a dezis insa in prezent de trecutul sau islamist si afirma ca apara "democratia conservatoare" cu al sau Partid al justitiei si al dezvoltarii (AKP).