Importanti lideri tribali si zeci de mii de membri ai acestor triburi, inarmati, si-au anuntat sambata sprijinul pentru miscarea de contestare impotriva presedintelui Yemenului, Ali Abdallah Saleh, in cadrul unei adunari care a avut loc la nord de Sanaa, relateaza AFP.

Potrivit surselor tribale, sefii a doua dintre cele mai importante triburi, intr-o tara unde structura de clan este foarte importanta, Hached si Baqil, s-au disociat de presedinte, aflat la putere de 32 de ani.

Unul dintre sefii Hached, seicul Hussein ben Abdallah Al-Ahmar, si-a anuntat "demisia din partidul Congresul Popular General in semn de protest fata de reprimarea manifestatiilor pasnice din Sanaa, Taez et Aden".

Hached este considerat cel mai important trib yemenit. El este format din noua aripi, printre care si Sanhane, din care face parte actualul sef de stat.

Anuntul seicului Hussein in localitatea Amran a fost salutat de o multime de membri ai triburilor, printre care liderii Baqil, al doilea trib din Yemen ca importanta, dar mai numeros.

Reprezentanti a numeroase triburi au fost prezenti la aceasta adunare care a reunit, potrivit surselor citate, zeci de mii de persoane, majoritatea inarmate.

Adunarea a anuntat ca sustine de acum inainte miscarea de contestare impotriva presedintelui, care a inceput in 27 ianuarie si s-a intensificat din 13 februarie, scandand "poporul vrea caderea regimului".

Seful suprem al tribului Hached, seicul Hamid ben Abdallah Al-Ahmar, s-a alaturat deja miscarii de contestare in calitate de conducator al partidului islamist Al-Islah, si a anuntat la inceputul acestei saptamani, ca si alti lideri ai opozitiei, ca sustine protestele impotriva guvernului.