Partidul de opozitie Fine Gael a castigat alegerile legislative irlandeze, fara a castiga insa majoritatea absoluta, potrivit unui sondaj la iesirea din urne difuzat sambata de radio-televiziunea publica RTE, care confirma astfel naufragiul asteptat al partidului premierului Brian Cowen, relateaza AFP.

Fine Gael (centru), principalul partid de opozitie, este creditat cu 36,1% din sufragii. Este cel mai bun rezultat din noiembrie 1982, dar cifra este usor dezamagitoare in raport cu numeroasele sondaje care prevedeau un scor apropiat de 40%.

In acest fel, partidul nu beneficiaza de o majoritate absoluta a deputatilor, fiind constrans sa se alieze cu independentii sau sa formeze o coalitie cu Laburistii, o formatiune de stanga cu care a mai guvernat in trecut.

Laburistii au castigat 20,5% din voturi, potrivit sondajului, care confirma caderea libera a Fianna Fail, partidului lui Brian Cowen. Formatiunea sa a primit doar 15,1% din voturi, o cifra mai slaba decat estimarile, potrivt RTE, care a efectuat un sondaj asupra a 3.500 de alegatori.

Verzii, membrii ai actualei coalitii guvernamentale, au obtinut doar 2,7%.

De votul de sanctiune imptriva actualului guvern, acuzat ca nu a reusit sa prevada criza, a profitat si partidul nationalist Sinn Fein, care a realizat cel mai bun scor din istorie - 10,1%. Rezultatul este totusi inferior preveziunilor si sperantelor liderului Sinn Fein, Gerry Adams.