​Primarul din Cita, oras cu peste 300 de mii de locuitori din Siberia Orientala, a starnit o polemica aprinsa vineri, dupa ce a afirmat, in fata deputatilor din regiune, ca regreta ca nu poate impusca persoanele fara adapost, potrivit AFP.

Intrebat ce masuri a luat pentru a face fata cresterii numarului de persoane fara adapost in Cita, primarul Anatoli Mikhalev, membru al Partidului Rusia Unita (al premierului Vladimir Putin) a replicat: "Din nefericire, nu avem permisiunea sa impuscam persoanele fara adapost si nu avem mijloace legale pentru a o scoate la capat in aceasta problema".

Dupa ce a devenit tinta criticilor presei si a ONG-urilor, primarul a revenit, sustinand ca a facut "o gluma".

In Rusia traiesc intre 150 si 350 de mii de oameni fara adapost, potrivit datelor Ministerului de Interne de la Moscova. Expertii sustin, insa, ca numarul real al acestora ar fi mult mai mare - de pana la 4 milioane de locuitori, dintr-o populatie totala de 141,2 milioane de locuitori.

Anna Fedotova, reprezentanta a organizatiei nonguvernamentale "Gara Kursk. Copii fara adapost" sustine ca statul este principalul vinovat pentru aceasta situatie, in majoritatea cazurilor.

"Este vorba, de exemplu, de tinerii care ies din orfelinate si asteapta zeci de ani ca statul sa le ofere o locuinta", a afirmat aceasta.

"Sper ca primarul Mikhalev, care propune rezolvarea problemelor sociale prin impuscarea oamenilor, va fi judecat sau macar demis din functie", a adaugat Anna Fedotova.