Primarul Romei, Gianni Alemanno, este acuzat de omor prin imprudenta pentru moartea celor patru copii romani de origine roma, decedati in incendiul de pe 6 februarie la periferia capitalei. Patru frati cu varstele cuprinse intre 4 si 11 ani au murit in incendiul care a distrus o tabara de tigani din Roma. Focul a pornit la o baraca de pe Via Appia Nuova.

Cinci rapoarte de risc

Luigi Manconi, fost senator din partidul Verzilor si presedinte unei asociatii de aparare a drepturilor omului - "A buon diritto", a depus miercuri la Procura de la Roma un denunt de sase pagini in care primarul este invinovatit ca a cauzat, indirect, moartea celor patru copii romi Fernando, Patrizia, Sebastian si Raul Vasile. In denunt sunt atasate cinci semnalari din partea politiei si administratiei sectorului IX, trimise la primarie, pentru a semnala tabara de la Tor Fiscale si pericolele la care este expusa. Primul raport dateaza din mai 2010 iar ultimul a fost trimis pe 7 decembrie de catre politia municipala.

"Primarul e responsabil"

"Primarul Alemanno a ignorat toate cele cinci rapoarte, desi semnalarile erau detaliate si atrageau atentia asupra riscurilor la care erau expusi locuitorii taberei neautorizate. In primul raport se citeste in mod explicit faptul ca in tabara exista un pericol de incendiu", a declarat Luigi Manconi citat de "La Repubblica". Primarul, continua fostul senator, trebuia sa fie responsabil de siguranta tuturor cetatenilor care se afla pe teritoriul capitalei.

Instrumentalizare politica

Purtatorul de cuvant al primarului a declarat ca acuzatia este nefondata, pentru ca tabara semnalata in rapoarte "nu era aceeasi in care a avut loc incendiul". Potrivit consilierului pe probleme sociale din primarie, Sveva Belviso, denuntul lui Manconi nu este altceva decat o instrumentalizare politica a unei tragedii.