Regele saudit Abdullah, intors acasa dupa trei luni in strainatate, a anuntat 35 miliarde dolari in beneficii pentru cetatenii Arabiei Saudite in incercarea de a evita izbucnirea in tara sa a unor revolte populare asemanatoare cu cele din ultimele saptamani din lumea araba, scrie Reuters.

Beneficiile includ ajutoare pentru tinerii someri, sprijin pentru familiile care vor sa obtina locuinte la preturi accesibile si fonduri pentru studii in strainatate. Toate acestea, in incercarea de a feri cea mai mare tara exportatoare de petrol din lume de proteste populare de tipul celor care s-au raspandit in mai multe tari arabe.

Adeptii regelui l-au asteptat cu entuziasm la intoarcerea acasa. Sute de barbati in haine albe l-au intampinat pe monarh pe aeroportul din Riyadh cu un dans traditional cu sabii. Strazile orasului au fost decorate cu steagul national. Televiziunea de stat a transmis imagini cu oamenii aflati pe traseul regelui pe care le-a intitulat "bucuria natiunii".

Opozitia a facut apel pe Facebook la revolte in ziua de 11 martie ceea ce ar putea face ca pretul petrolului care a crescut mult in ultimele zile sa fie si mai mare, spun analistii citati de presa internationala.

Regele Abdullah, in varsta de aproape 87 de ani, fusese plecat din tara in ultimele trei luni. La sfarsitul anului trecut a fost supus unei interventii chirurgicale la New York pentru a-si indrepta vertebrele coloanei vertebrale si unei operatii de hernie de disc.