Zeci de mii de indieni defileaza miercuri pe strazile capitalei federale New Delhi pentru a protesta impotriva inflatiei galopante care deterioreaza si mai mult nivelul de trai a milioane de saraci, relateaza AFP.

Manifestantii, in majoritate muncitori, arborau drapele comuniste si scandau slogane impotriva inflatiei si a coruptiei. Strazile din centrul New Delhi au fost inchise pentru circulatie.

Mitingul, organizat de Comitetul sindicatelor indiene (CITU, afiliat la Partidul Comunist) intentioneaza sa faca presiuni asupra guvernului, cu cateva zile inainte de votarea bugetului anual, programata de Parlament pentru ziua de luni.

CITU se asteapta ca la proteste sa participe intre 800.000 si un milion de oameni. Pentru moment, politia nu a avansat nicio cifra.

Premierul Manmohan Singh a avertizat recent ca rata mare a inflatiei, sustinuta de cresterea pretului la produsele alimentare, este o "serioasa amenintare" pentru cresterea celei de-a treia puteri economice a Asiei. Guvernul estimeaza o crestere economica de 8,5% in acest an.

Cele mai recente date semnaleaza o inflatie alimentara de 11,05%, in conditiile in care inflatia generala era de circa 8,23% in ianuarie.

Purtatorul de cuvant al politiei, Rajan Bhagat, a precizat ca aproximativ 2.000 de politisti au fost amplasati in New Delhi pentru a supraveghea protestul in curs.

Manifestantii scandeaza si impotriva coruptiei, dupa o serie de scandaluri care au izbucnit in sectorul telecomunicatiilor si dupa organizarea haotica a Jocurilor Commonwealth in octombrie anul trecut, la New Delhi.

Marti, prim-ministrul a acceptat crearea unei comisii de ancheta parlamentara pentru vanzarea presupus frauduloasa a licentelor de telefonie mobila in 2008, care ar fi spoliat Trezoreria cu pana la 40 de miliarde de dolari.