Tarile din Asia de sud pregatesc, miercuri, evacuarea a zeci de mii de cetateni ai lor care lucreaza in Libia, cei mai multi fiind lucratori modesti angajati in constructii.

India. "Dispozitiile pentru evacuarea aeriana si maritima a cetatenilor nostri aflati in Libia sunt in curs de finalizare", a declarat presei, marti seara, secretarul de stat indian pentru afaceri externe, Nirupama Rao, citat de Reuters.

"Aceasta va fi o operatiune destul de mare", a adaugat acesta. Potrivit autoritatilor, aproximativ 18.000 de indieni traiesc in Libia, inclusiv 3.000 in Benghazi, un bastion al opozitiei fata de regimul de Muammar Gaddafi, angajati mai ales in sectorul auto si in spitale.

Bangladesh, una dintre cele mai sarace tari din Asia de Sud care depinde foarte mult de valuta trimisa acasa de catre lucratorii sai angajati peste hotare, a anuntat ca studiaza posibilitatea evacuarii din Libia a zeci de mii de cetateni.

"Prima noastra preocupare este siguranta a 60.000 de muncitori din Bangladesh aflati in Libia", a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Externe, Mijarul Quayes.

Bangladesh si Sri Lanka au contactat Organizatia Internationala pentru Migratie pentru a cere sa le ajute sa-si evacueze cetatenii lor din zona de conflict. Oficial circa 1.200 de cetateni din Sri Lanka lucreaza in Libia, dar numarul lor real este mult mai mare, spun autoritatile.

Nepalul a inceput, de asemenea, operatiuni pentru evacuarea a 2.000 de cetateni.